Позволи на една американка да те изненада: коктейли с черешова ракия след работа

Как ти звучи идеята за коктейли с ракия? Кейси Ангелова ще ти скрие шапката с няколко топ рецепти и ще стопли душата ти с греяна черешова ракия

0 коментара Сподели:
Позволи на една американка да те изненада: коктейли с черешова ракия след работа

снимки: Николай Дойчинов и Асен Величков

В последните години културата на коктейлите се развива с бързи темпове в София. „Най-после! Когато дойдох в България през 2006 г., положението с коктейлите тук беше плачевно“, казва родената в Ню Йорк американка Кейси Ангелова.

Тя е добре познат софийски гурме герой – завършила е Кулинарния институт на Америка, най-престижното кулинарно училище в САЩ, а в последните години се занимава с отглеждане и лов на трюфели и дестилиране на крафт черешова ракия.

С присъщата си иновативност и свеж поглед на чужденец днес Кейси е тук, за да си поиграе с представите ни за коктейли и да даде изцяло нова роля на най-обичаната българска напитка. Нещо повече, тя ползва собствената си черешова ракия, произведена в Кюстендил, за да създаде наистина уау ефект, който се помни дълго. „Има толкова много неща за изследване в коктейлите с ракия. Тя може да донесе нови измерения на класическите напитки и може да бъде катализатор за нещо ново и голямо“, разпалено разказва тя.

На 28 ноември 2023 г. Кейси и Мулти култи те канят след работа в Garafa (ул. Шишман 18),

за да поговорим за натуралните занаятчийски дестилати и да опиташ няколко супер интригуващи коктейла. В този студ организаторите са приготвили и специален акцент – welcome drink от греяна черешова ракия.

Как изобщо ти хрумна да правиш черешова ракия? 

От много години се интересувам от ферментация и дестилация. Животът ми в България ми показа магията на ракията. Живеейки в Кюстендил, където навсякъде има черешови дървета, ни хрумна да използваме череши за направата на наша ракия. Визията ни е да контролираме целия процес „от почвата до глътката“, като използваме изцяло традиционни и устойчиви методи. Аз страшно много държа на това.

А как дойде идеята да ползваш черешова ракия за коктейли? Това е много нетипично за България, където обичаме да пием ракията си чиста?

Идеята ми дойде преди няколко месеца, когато получих покана от Мулти култи да направим нещо интересно за КвАРТал фестивал. Тъй като вече имам образование като дестилатор и обичам коктейли, реших да опитам да създам нещо неочаквано и вкусно. Събитието се получи супер и хората много се изкефиха, затова реших да развия идеята.

Позволи на една американка да те изненада: коктейли с черешова ракия след работа

Каква е твоята рецепта за греяна черешова ракия?

Всяка зима правя прост сироп с много подправки за десерти. Семейството ми използва този сироп като алтернатива на горещия шоколад. Вкусно е в топло мляко или газирана вода. Тази смес от подправки беше моето вдъхновение за рецептата за греяна ракия, която създадох. Спазвам българската традиция и използвам ракия и мед, затоплени, но и напоени със сезонни подправки и вкусове. Трудно е да се опише – трябва да се пробва!

Материалът е част от проект „Мигранти с таланти“ на Мулти култи колектив. Той се реализира с подкрепата на Фонд Активни граждани България.

СПА в София и активности на закрито, които да опиташ през студените месеци

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *