Sweet bagel of mine

Емблематичната закуска може да се намери вече и у нас

0 коментара Сподели:

Уикенд е, а навън вали. Лежим с гаджето ми на дивана в хола и се опитвам да се събудя. Някаква романтична комедия тече за фон, както неделята повелява. И двамата сме опънали крака на масата пред нас и направо сме за завиждане до момента, в който тия от филма не започват да се тъпчат с умопомрачително апетитнo изглеждащи бейгъли. А аз съм гладна.

Започнах да ровя из главата си – виждала ли съм някъде в София да ги продават? Атмосферата се нажежи още, когато си спомних, че и двамата сме яли брутално вкусни бейгъли в Ню Йорк. Спомените за меко, но хрупкаво хлебче, пълно с всякакви вкусотии, толкова ме обсебиха, че впрегнах всички сили в търсене на мечтаната закуска онлайн. Без успех.

Гаджето ми, този гений, в опит да ме разведри предложи да излезе да потърси онази леля на „Витошка“, която продава гевреци и има глас на оперна певица. Спомних си за гевреците с умиление. Както и да е, гевреците са ясни, но бейгълите, за които си говорехме, са друга бира, както се казва. Бях убедена, че са измислени в САЩ, но само докато написах „бейгъл“ в Google, се оказа, че произлизат от Полша.

Всъщност именно пътят, който бейгълите са извървели от Източна Европа отвъд Атлантическия океан, за да се превърнат в една от най-разпространените и иконични закуски в Ню Йорк, е съществената разлика между тях и далечния им братовчед – геврека, който обаче не става за сандвичи.

Този уикенд протече по горе-долу същата схема. В общи линии сме в същата позиция на дивана, когато наш приятел се обади. 

С лек акцент и много патос ни съобщи, че в София отварят място с истински, прясно печени бейгъли.

Той знае, че сме фенове, и веднага добавя, че най-после ще можем да се докоснем до класиката, без да пътуваме 12 часа. Заветното място се намира в Bulgaria Mall и се казва Sweet Bagel of Mine. Хората явно са прочели мислите ни.

Отидохме да ги опитаме. Забавното и уникалното при тях е, че всички бейгъли са с имена на песни.

А звездите в менюто според нас към момента са London Calling  (яйце, бекон, чедър, домат, печен боб) и New York, New York (пушена сьомга, крема сирене, каперси).

Предложенията, които ги отличават и не сме виждали никъде другаде в София, са Canadian Dream (разтопен чедър върху бекон, полети с кленов сироп) и Sweet Bagel of Mine с фъстъчено масло и сладко от боровинки. Потекоха ни лигите! Бейгълите се пекат по тяхна рецепта и на наша земя. Всичките варианти като различни крема сирена, гуакамоле, маринован лук, беконов чипс, пица бейгъл, т.н.) се приготвят на място.

Ето защо, ако се намирате в София, днес, тук и сега, можете да се насладите на много вариации на вкусното хлебче с дупка. Дали ще го предпочетете с крема сирене и сьомга или с чедър и бекон, това зависи изцяло от собствения ви вкус. Важното е, че ще се потопите в един друг свят, в който нито Central Park, нито Empire State Building са толкова далече.

Запознай се с новата кулинарна мода: кодът е 50 калории pink!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *