От 6 до 19 ноември изложбата „Невидима София“ с нова локация

Любимата ни медия Програмата дебютира с първата си самостоятелна изложба, а ето и къде е втората ѝ локация

0 коментара Сподели:

снимки: Програмата/Личен архив

Както вече ти съобщихме тук, сме изключително щастливи от новината, че любимата ни медия за култура и събития Програмата дебютира с първата си самостоятелна изложба – „Невидима София“.

Изложбата ни пренася в тайните сгради – съкровища на града ни, еталони за изящество и култура от периода между Освобождението и Втората световна война.

Обектите са пречупени през артистичния обектив на различни по стил и индивидуалност фотографи. Сградите, които ще видим са запазили културното и историческото ни наследство във всеки свой детайл, и ни разказват омагьосващи истории за величието на София – такава, каквато никога не сме я виждали.

Чрез серията от фотографии, създадени от Бони Бонев, Ваньо Димитров, Георги Андинов, Георги Величков и Никола Николов специално за събитието, преоткриваме тези архитектурни съкровища, преди да бъдат напълно заличени от съвременния градски облик.

Изложбата „Невидима София“ е powered by Samsung Galaxy S23 Ultra.

В произведенията на фотографите ясно личат контрасти между старо и ново, съзираме светлината в сянката и тълкуваме скрити значения, закодирани в композициите. Въпреки отсъствието на цвят кадрите обхващат всички нюанси на проблематиката,

че за съжаление най-ценното архитектурно наследство на града ни безвъзвратно се руши.

Изложбата е любопитна и с факта, че повечето от артистите не се занимават специфично с фотография на градска среда и техните разнообразни перспективи формират цялостен поглед към един проблем, който все по-често започва да навлиза в общественото внимание.

На цялото изящество на „Невидима София“ може да се насладиш на цели две места. Изложбата те очаква до 5 ноември в галерия Doza и от 6 до 19 ноември на новата ѝ локация – The Mall.

Не пропускай да видиш как духът на стара София се крие и из малките неизследвани улици, далеч от всекидневното око и именно там най-ясно се вижда, че този дух постепенно гасне.

Непреодолимият поток на времето неизменно носи в себе си идеята за новото начало, но заедно с нея обезателно и концепцията за мимолетност и загуба. Макар да се рушат постепенно обаче, тези сгради все още са тук и отварят портал към отминали епохи. Между бръчките на пукнатините в мазилката си ни намигат, припомняйки ни стойността на културната памет и слоевете история, които се крият под повърхността, а това е нещо, което не бихме пропуснали да видим.

Кадрите на Бони Бонев и Георги Величков от изложбата „Невидима София“, запечатали красотата на емблематичните сгради на София, са уловени с 200-мегапикселовата камера на #GalaxyS23 Ultra.

Събитието се осъществява благодарение на The Mall, Photosynthesis, JTI България, Ahmad tea и Domaine Boyar. Повече за ивента научи тук и не пропускай да преоткриеш града в изумителните кадри на събитието.

За още от същото – виж Програмата с първа самостоятелна изложба – откриваме „Невидима София“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *