Програмата с първа самостоятелна изложба – откриваме „Невидима София“

Наслаждаваме се на едни от най-красивите софийски сгради през обектива на петима страхотни фотографи

0 коментара Сподели:

Преди време Георги Господинов използва една красива метафора. Той казва, че при преходите си в пустинята бедуините често спирали не за да си починат, а за да оставят време на душите им да ги настигнат.

Душата има различна скорост от тялото. На нея ѝ трябва време да почувства, да осмисли,

да анализира, да присъства на случващото се. Ако телата правят нещо машинално и се движат във времето и пространството механично, то душата се движи осъзнато. За нея е предназначена така наречената „бавна медия“, като литературата например. Медия, която е събрала настоящето или миналото, анализирала го е, дала му е контекст. Архитектурните съкровища на София, или сградите, построени след Освобождението до Втората световна война, също са „бавна медия“. Те са съхранили историята по уникален начин във всеки свои витраж, във всеки орнамент и избледнял цвят. Те са запазили спомена за времената преди социализма и умело ни ги разказват. Тези сгради са подредили историята от миналото и са останали, за да напомнят скоростта на душата. Ето защо с огромна радост съобщаваме, че любимата ни медия за култура и събития Програмата дебютира с първата си самостоятелна изложба – „Невидима София“.

Изложбата „Невидима София“ е powered by #withGalaxyS23 Ultra

По традиция Програмата следи и отразява всички актуални експозиции, но този ноември медията влиза в ролята на куратор и предприема мащабна инициатива, посветена на архитектурното наследство в столицата.

От 2 до 5 ноември в галерия Doza и от 6 до 19 ноември в The Mall разглеждаме черно-бели фотографии на красивите, но рушащи се сгради

– еталони за изящество и култура, пречупени през артистичния обектив на различни по стил и индивидуалност фотографи. В експозицията присъстват творби от Бони Бонев, Ваньо Димитров, Георги Андинов, Георги Величков и Никола Николов, създадени специално за изложбата. Повечето от артистите не се занимават специфично с фотография на градска среда.

Разнообразните им перспективи и ракурси формират цялостен поглед към един проблем, който все по-често започва да навлиза в общественото внимание – опазването на архитектурното наследство на столицата.

Всяка фотография е парченце от пъзела, а общата картина хвърля светлина върху онази София, потънала в сянка, за да разцъфне отново, видима, осезаема и жива.

Подсказваме ти, че духът на стара София се крие и из малките неизследвани улици, далеч от всекидневното око и именно там най-ясно се вижда, че този дух постепенно гасне. Непреодолимият поток на времето неизменно носи в себе си идеята за новото начало, но заедно с нея обезателно и концепцията за мимолетност и загуба.

В изложбата на Програмата – Невидима София обаче времето застива между минало и настояще и открехва прозорец към едно пренебрегвано, често дори невидимо лице на града.

Това лице ни се усмихва от фасадите на архитектурните съкровища на София – сгради, построени между Освобождението и Втората световна война.

Макар потънали в забрава, те отварят портал към отминали епохи и между бръчките на пукнатините в мазилката си ни намигат, припомняйки ни стойността на културната памет и слоевете история, които се крият под повърхността.

Кадрите на Бони Бонев и Георги Величков от изложбата „Невидима София“, запечатали красотата на емблематичните сгради на София, са уловени с 200-мегапикселовата камера на #GalaxyS23 Ultra.

Събитието се осъществява благодарение на The MallPhotosynthesis, JTI България, Ahmad tea и Domaine Boyar. Повече за ивента научи тук и очаквай ексклузивни кадри от изложбата, които ще ти покажем малко преди старта. Ще се видим там!

Нашата София го заслужава.

За още от същото – виж Влизаме в тайните къщи – съкровища на София с три впечатляващи истории

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *