Най-престижните кулинарни върхове – ето къде мечтаем и можем да стигнем!

Go Story: Ако още се чудиш каква е разликата между човечето за гуми Мишлен и звездата, чакана от всички ресторанти - показваме ти най-престижните кулинарни награди в света

0 коментара Сподели:
Кулинарни награди

Активните дни вече са тук с пълна сила, а ние се завръщаме в града и отново посещаваме любимите си ресторанти, за да си припомним вкуса на фамозната им храна. По този повод и заради вдъхновяващата новина, че цели четирима български шеф готвачи вече са членове на JRE – престижната организация за главни готвачи в Европа, ние решихме да ти припомним кои са наистина големите кулинарни върхове, за които целият свят говори.

Защо тези имена станаха иконични в сферата на кулинарните отличия,

какво всъщност ни показват те на гурме картата и как да различим звезда Мишлѐн от култовото закръглено човече на същата френска компания за гуми – разказваме нататък и ти желаем наистина грандиозен кулинарен сезон.

The Michelin Guide – звездата

Ресторант или главен готвач да получи звезда Мишлѐн – този кулинарен „Оскар“, това свещено признание, този апотеоз в кариерата на всеки кулинарен бог е може би най-голямото отличие, което стана популярно не само във Франция, но отдавна и в цял свят. Да те проучват от Мишлѐн за звезда вече е все едно те е посетил лично Папата, а да я получиш може да осмисли всичко, което правиш и да ти гарантира клиенти от цял свят до края на живота ти.

Как обаче се стигна до тук и защо всъщност The Michelin Guide се появи заради няколко гуми и двама братя, които искаха да развият своя бизнес без да имат никаква, ама никаква представа от кулинария – ето ги и фактите.

На 28 май 1889 г. братята Едуар и Андре Мишлѐн основават своята компания производител на гуми Мишлѐн със седалище в град Клермон Феран. Бизнесът обаче хич не върви, защото през 1900 г. по пътищата на Франция има по-малко от 3000 коли. За да закрепят положението, на братята им хрумва гениалната идея да публикуват ръководство за френските автомобилисти – Справочник на Мишлѐн („Michelin Guide“). В него те слагат съвети за интересни дестинации, красиви пътища, като същевременно предоставят препоръки къде автомобилистите да се хранят и да спят. През 1926 г. справочникът става толкова популярен, че създателите наемат специални експерти, които да проучат по-добрите ресторанти, за да ги включат в Michelin Guide. Така през 1931 г. е въведена известната система за оценяване от три звезди, която в буквален превод означава:

  • Една звезда – Une très bonne table dans sa catégorie („Много добър ресторант в своята категория“)
  • Две звезди – Table excellente, mérite un détour („Отлична храна, струва си да се отбиете“)
  • Три звезди – Une des meilleures tables, vaut le voyage („Изключителна кухня, заслужаваща специално пътуване“)

Критериите на Мишлѐн са публикувани официално през 1936 г., а качествата които търсят оценителите и до днес в избраните ресторанти са основно пет – качество на използваните съставки, владеене на вкус и техники за готвене, личността на главния готвач, съотношение качество-цена, консистенция на качеството на храната и обслужването между посещенията. В допълнение към звездите Мишлѐн, гайдът също така оценява ресторантите за комфорт и качество, а на ресторанти, които не достигат напълно нивото на звездата все пак се присъждат други титли и оценки като оценка Bib Gourmand, което показва добро качество и стойност на готвенето или символа The Plate, който маркира ресторанти, които сервират добра храна.

James Beard Awards – американската мечта

Въпреки, че тези отличия се раздават само в САЩ, все пак те влизат в списъка на наистина големите кулинарни върхове.

Наградите „Джеймс Биърд“ се връчват всяка година, за да отпразнуват и почетат ресторанти, готвачи, кулинарни журналисти и автори. Те са учредени през 1990 г. от фондацията на Джеймс Биърд – покойния легендарен готвач, който е известен като един от бащите на американската кухня. Фондацията е създадена година след смъртта на Биърд, през 1986 г., за да почете неговото наследство и да предостави кулинарни стипендии в подкрепа на амбициозни професионални готвачи.

В САЩ това са едни от най-аплодираните награди, които един готвач или кулинарен професионалист може да получи през живота си, а категориите им включват – Награда за цялостно творчество, Изключителен готвач, Изключителен ресторант, Изгряваща звезда готвач на годината, Най-добрият нов ресторант, Изключителен сладкар и Най-добър готвач по регион. Освен това фондацията присъжда награди за най-добро обслужване, вино, бира,  спиртни напитки и ресторантьор. Има също редица награди за журналистика в областта на храните, награди за книги и награди за кулинарни медии. Някои от известните носители на наградите са Майкъл Мина, Даниел Булуд, Дейвид Чанг, Доминик Ансел, Жан-Жорж Вонгерихтен и Ален Дюкас.

The World’s 50 Best Restaurants – целият свят в чинията ти

Списъкът на 50-те най-добри ресторанта в света е сравнително нов за сцената на кулинарните награди. Той стартира едва през 2002 г., но въпреки това бързо се превърна в едно от най-желаните постижения на всеки ресторант. Списъкът подчертава дестинации с уникални кулинарни изживявания и откроява световните тенденции в гастрономията.Той се обявява всяка година на церемония, която обикаля света, а журито му е съставено от над 1000 кулинарни експерта. Според екипа на 50-те най-добри ресторанта в света – „Това е нещо повече от списък, това е празник на универсалността на кухните“.

Годишното събитие също е нещо повече от церемония по награждаване, то е възможност за световната кулинарна общност да се събере, да се свърже, да създаде контакти и да сподели идеи, за да отпразнува глобалната кулинария.

За 2023 г. определено столицата на Перу – Лима превзе престижната класация, защото цели четири нейни кулинарни локации бяха отличени – Central под номер 1, Maido под номер 6, Kjolle под номер 28 и Mayta под номер 47. Kjolle е ново попълнение в топ 50 тази година. Испания също може да се похвали с шест заведения в списъка, включително ресторант номер 2 в света Disfrutar в Барселона. В страната се намират и заведение номер 3, както и номер 4 – Diverxo в Мадрид и Asador Etxebarri в Атксондо. Италия и Франция също се представят добре в Европа, като пет ресторанта в Италия и четири във Франция също са отличени. Лондон се включва с три заведения в класацията. Азия пък влиза във фокуса с Банкок, където два ресторанта се появяват в списъка за първи път, като и двата в топ 20: Le Du под номер 15 и Gaggan Anand под номер 17. Тазгодишният топ 50 включва ресторанти от 24 територии на пет континента, като 12 ресторанта влизат в списъка за първи път. Подсказваме ти още, че ресторантите получават титлата „най-добър ресторант в света“ само веднъж, след което се включват в отделна класация „Най-доброто от най-доброто“ (Best of the Best).

За финал ти споделяме, че мечтаем, надяваме се и вярваме, че и България най-после ще се появи на световната кулинарна карта с нещо впечатляващо.

Ето защо постиженията на наши шеф готвачи са толкова важни по пътя към наистина големите кулинарни върхове. Докато родното изкачване и победа се случат, ти желаем пивка есен и възторг за небцето от кулинарни локации и шедьоври. Търси ги смело на следващите ни страници, защото добрият вкус е единственото нещо, което си заслужава да притежаваш… във всичките му прекрасни смисли и нюанси.

Ресторантите в София с интернационална кухня

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *