Париж без туристи – как да победиш тълпата пред Лувъра и Айфеловата кула?

Ето нашите съвети как да спестиш пари и избегнеш чакането пред популярните музеи и атракции в Париж

0 коментара Сподели:

Айфеловата кула е чула най-силните „Да!“, Лувъра е получил най-многото „Уау!“, Дисниленд се е насладил на най-чаканите „Ура!“.

Париж е емоционален, влюбен, единствен, а също – пълен, резервиран и стресиращ.

Ти избираш как да го запомниш!

Ние сме тук, за да помогнем твоята почивка да мине специално. Запази спонтанното си Аз за дните, в които искаш да се чувстваш местен – да си облечеш шлифер, да вържеш косата на кок и да изпиеш първото си еспресо от близкото кафе с плетени столове. Ако обаче си там, за да сбъднеш мечти и да се насладиш на едни от най-красивите забележителности в света, то използвай именно следващия списък. В него ще откриеш как да избегнеш чакането и да надхитриш тълпата.

Лувър

Първата спирка е най-посещаваният музей в света?

Приготви се за дълга опашка отвън и гъста тълпа вътре. Не губи усмивката си и я запази за момента, в който пред теб ще се разкрие величието на Венера Милоска, Мона Лиза и Нике от Самотраки. 

Няма да те лъжем – в Лувъра винаги е пълно, но ето няколко златни съвета, които ще помогнат.

Купи билет за петък вечер, защото тогава вратите остават отворени до 21:45 часа. Това означава, че докато повечето посетители вече вечерят, ти ще разполагаш с време само за теб и изкуството. Ако си планувал Лувъра за друг ден, то имай предвид, че мястото има повече от един вход. Вземи предварително билети и пропусни опашката на входа на Pyramidе, до едноименната стъклена конструкция на I. M. Pei. Вместо нея използвай входа на Carrousel du Louvre, който е и част от подземен търговски център. Между другото билетът ти дава достъп и до Националния музей на Йожен Дьолакроа.

Айфелова кула

Архитектурният триумф на Густав Айфел от 1889 година е проектиран така, че да бъде видян от целия град.

Ако си ентусиаст да го изкачиш, то се подготви да срещнеш навалица. Въпреки това има подходящи часове и дни, които да избереш с цел прескачане на опашката – сутрин (09:00 – 11:00 ч.), вечер (20:00 – 22:30 ч.) в средата на седмицата (вторник, сряда, четвъртък). Не забравяй, че Париж е не по-малко красив и през януари, февруари, октомври или ноември.

Но освен трикове как да спестиш блъсканицата, сме подготвили и идеи за снимки.

Избери дневната светлина, сутрешните часове и златният час преди залез-слънце, за да уловиш специалния момент. А освен от върха направи спомени и от Parc du Champ de Mars или Le Trocadéro, които гледат право към архитектурния шедьовър.

Център „Жорж Помпиду“ (Национален музей за модерно изкуство)

Не пропускай най-голямата европейска колекция от модерно и съвременно изкуство, известна както със своите Уорхол, Ротко и Полък, така и със своята архитектура. Отбележи си, че Помпиду предлага вечерни посещения (до 21:00 часа), като вторник е неработен, а в четвъртък изложбените пространства на ниво 6 остават отворени чак до 23:00 часа.

Намигваме ти да прекъснеш нощното си посещение с вечеря в Restaurant Georges на покрива.

И още един съвет – В близост до музея се намира L’Atelier Brancusi. Сградата събира изкуството на легендарния румънски скулптор Константин Брънкуш, а входът е безплатен.

Музей на Пикасо в Париж

Когато са в Париж, ценителите на кубизма отиват именно във внушителната сграда от 1650 година, която съхранява труда на Пикасо. Мястото предлага възможност да запазиш самостоятелна обиколка, преди музеят да отвори за посетители.

Удобството е скъпо, но удоволствието си заслужава.

И между другото – сградата е разположена в квартал Marais, който сам по себе си ще те впечатли.

Музей Орсе

Най-популярната туристическа атракция след Айфеловата кула и Лувъра и едно от богатствата на френската столица е Орсе. Той съхранява колекция от импресионистично и постимпресионистично изкуство, а преди години е бил със статут на железопътна гара.

И тази локация предлага билети онлайн и късни часове за посещение, така че се възползвай.

В четвъртък вратите се заключват в 21:45 часа, а също така – ако влезеш след 18:00 часа, входът ще струва 12 вместо 16 евро. Предупреждаваме те, че галериите са тесни, но и ти подсказваме, че малко хора се отбиват до третия и четвъртия етаж, където са колекциите в стил ар нуво.

Триумфална арка (Етоал)

Париж от върха на Арката!

Възползвай се от 360-градусовата гледка на града, като преди това се подготви за близо 300 стъпала. И тук действа принципът с вечерното посещение – пак е по-евтино и с по-малко туристи. А ако искаш просто снимка за спомен, то заобиколи от „задна страна“, където e Avenue de la Grandе-Armée.

Версайски дворец

Това бижу си заслужава да му посветиш целия си ден, но не и ако става въпрос за уикендите или вторник.

Тогава Лувърът е затворен и навалицата се пренася във Версай.

Препоръчваме ти преди да стиснеш двореца, да си купиш билет онлайн, който ще те отведе директно до вход А. За целта се приготви да се разделиш с близо 20 евро, а ако доплатиш още 2 евро – ще получиш достъп до цялото пространство. Това означава неограничен вход до кралската резиденция и огромните красиви градини, които крият свои специални места. Тези допълнителни дребни ще те измъкнат от претъпканите зали.

Дисниленд Париж

Дестинацията, за която мечтаят повечето деца, заслужено е пълна с туристи.

Съветваме те да проучиш разнообразието от билети, защото има такива, с които можеш да се озовеш най-отпред на опашката за любим атракцион. Предвиди и интервалите с най-малко посетители – делниците от средата на януари до първата седмица на март и тези от втората половина на април до средата на май. Няма да съжаляваш, ако избереш нощувка в Disney Hotel New York – The Art of Marvel, защото гостите се възползват от Extra Magic Time – достъп до атракционите час преди отваряне.

По телефона посрещат: на хоризонта има nova модна икона

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *