Папата с пухенка?

Поредното AI генерирано изображение, което наистина обърка хората

0 коментара Сподели:

Щом си тук, имаш интернет. А щом имаш интернет със сигурност си видял “swagged-out” версията на папата с обемно пухено яке, сякаш излязло от колекция на Fenti.

Снимката стана viral по света за по-малко от 24 часа, без широката общественост да разбере, че изображението е генерирано от AI.

Първоначално споделена в страница в Reddit, посветена на изкуството, „фотографията“ е създадена в платформата Midjourney, която се развива с главоломна скорост и започва да генерира все по-реалистични изображения от прости текстови команди. След като стигна до Twitter първите споделили получиха милиони харесвания и retweet-ове, без някой да разбере, че не е истинско.

„Просто си помислих, че ще е забавно да видим Папата със смешно яке“,

споделя Pablo Xavier, генерирал изображението. Той е 31-годишен строителен работник от района на Чикаго. Казва, че е бил на гъби, докато миналата седмица подал командата на Midjourney.

Доста от потребителите на социалните мрежи се оказват измамени от AI изображението. Криси Тейгън призна, че го е сметнала за истинско. След първия коентар, поставящ легитимността на изображението, заваляха доста объркани коментари относно дали модерният вид на папата е истински или фалшив.

Случката идва само няколко дни след като групата за разследваща журналистика Bellingcat сподели реалистични снимки на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, арестуван. Viral изображенията от този вид повдигат важния въпрос – колко внимателно проверяваме източниците си на информация? И колко е важно да поставяме под съмнение това, което виждаме в мрежата? Истиността на съдържанието и верифицирането ѝ доби популярност още когато през 2017 “fake news” беше дума на годината.

Доскоро беше много лесно да забележим гличове в системата, но със скоростта, с която се развиват тези софтуери, става все по-трудно.

Сподели ни – помисли ли си, че този образ на папата е истински?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *