8 ползи от спирането на алкохола

Опитай, може и да ти хареса

0 коментара Сподели:

След близо месец започват коледните пости и както знаеш, освен от месо, млечни продукти и риба подлагащият се на пост трябва да се откаже от плътските удоволствия и алкохола. Постът се свързва с голяма жертва и често е възприеман като едно от най-големите предизвикателства пред човешката воля. Ние, българите, сме свикнали алкохолът да  е верен спътник в живота – в радост и тъга, в здраве и болест („Настинал ли си? Това е, щото не пиеш достатъчно“, а кога ли в спа центровете ще започнат да предлагат масаж с ракия?). В случай че си от тези, решили да подложат тялото и духа си на изпитание, или просто искаш малко детокс за организма, тъй като чашката е станала продължение на дланта ти, ще те запозная с неочакваните ползи от това да се лишиш от алкохола.

1. Да се събудиш с усмивка.

За първи път в живота си (или откакто беше на 16) се събуждаш щастлив и ентусиазиран. Мислиш си как тъкмо ще си сипеш едно за отскок в 14:00 ч. В случай че решиш да спираш алкохола, обаче ставането ще бъде много по-ранно и няма да има нужда да се завлечеш до аптеката, след като установиш, че алказелцерът ти е свършил. Друго предимство е това, че няма да се събудиш до нещо, с което по принцип нямаше намерение да се прибираш снощи.

2. Приемът на храна автоматично намалява.

Мезето идва с чашката, често както по време, така и след консумация. Въпреки че и без да спираш алкохола по някое време от вечерта поетата храна намалява, когато  стомахът ти реши да я върне, угощението няма да продължи и на следващия ден. Освен че вчера си погълнал половината от дневната норма калории на сомалийско село, ако не и повече, на следващия ден пиршеството продължава, и то с апетит за тежки и мазни храни. Ами да, само някой веган с махмурлук ще получи удовлетворение от рукола и бейби спанак вместо от едно люто шкембе. Да не споменавам, че след обилно напояване на черния дроб се чувстваш като тюлен (и нямам предвид онези военноморските).

3. Отвори дома си за чай.

Ползите са огромни както за тялото, така и за ума. Както е известно, чаят има благотворно влияние върху организма и със сигурност е по-добрият избор. Плюс това е добра алтернатива за пречистване и набавяне на всички онези витамини и минерали, които до този момент ликвидираше със спирт.

Вместо чай с ром направи преход към чай мента, чай лайка, чай с мед, чай ся… чай докога?

4. Ангажираш се с нещо полезно.

Когато се напи и чупеше пейки, в действителност благодарение на алкохола ти наложиха общественополезен труд. Но ако за няколко дни опазиш черния си дроб, ще откриеш много дейности, които до този момент си отлагал за сметка на една чашка. Чиниите няма да се измият от само себе си, а с удивление откриваш, че тениската, която най-накрая реши да изпереш, всъщност е синя, което си е чист шопинг.

5. Разполагаш с повече време.

Както вече споменах, когато спреш алкохола, ще започнеш да се събуждаш по-рано и ще имаш повече време. Помисли само какво можеш да правиш с всичкото това време – можеш да го посветиш на тренировка, да посетиш някое културно мероприятие (макар че на повечето от тях се леят реки от алкохол). Може и да сготвиш, вместо да тъпчеш джънк фууд, но освен ако не си шеф Петров и няма с кого да се скараш, няма смисъл.

6. Имаш повече енергия.

Въпреки че едно малко плюс кафе ти дава невероятна енергия, можеш да го постигнеш и без малкото. Друго предимство е, че когато пиеш вода, не се напиваш повторно, не преспиваш и не се чувстваш като стафида. А прибирането посред нощите не ти отнема 2 часа, клатушкайки се, или по-лошо – лазейки, а по-малко от половината на това време на два крака.

7. Чувстваш се в хармония със себе си.

Като човек, преминал през постите, искам да ти кажа, че желанието да изпиеш една бира, особено докато си навън, е било много изкушаващо, но човек се нагажда към дадени обстоятелства за 7 дни.

Знаеш, че алкохол и хапчета не биват да се смесват, така че преградата между теб и лексотана отпада като визите за Канада.

8. Да не пиеш не  е престъпление.

Тези, които смятат противното, можеш да попиташ след няколко години, когато естествените процеси и последици дават своето отражение, а и в крайна сметка всеки сам прави своя избор. Със спиране на алкохола можеш да се посветиш изцяло на наркотици, но тъй като е престъпление, не следвай този мой съвет.

Ако решиш да спреш алкохола за период от време, година или за днес, давай! Консумирането разумно наистина е полезно, а и в случай че д-р Радева не ти е забранила, аз те съветвам да пиеш поне 1,5 л вода и помни, че 29 мл алкохол се изчистват от организма за 1 час.

И опитай да мислиш за нещо друго, като например какво да облечеш този Хелоуин. Идеите тук.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *