Новата сексуална революция тръгва от Испания сега!

Платен отпуск заради менструални болки, иновации в политиката относно пола и още нови решения от разбиващата табута Испания

0 коментара Сподели:

Докато ние у нас още се чудим дали да съществува гей парад и има ли място plus size модел в „Ергенът“,

светът гледа не само надалеч, но и с широко отворени очи напред. Новото време изисква нова политика, засягаща всички аспекти от нашето съществуване, а проблемите относно сексуалността, пола и нуждите на всички ни да се чувстваме комфортно с личната ни идентичност, каквато и да е тя, са осезаеми. Истината е, че трябва да погледнем в бъдещето и определено трябва да сме иновативни, както в мисленето си, така и в решенията си. Ето защо редица държави в Европа се заеха сериозно с темата за сексуалната революция, като направиха инициативи, конференции, промени в законите си и какво ли още не, за да са релевантни на времето и изискванията на новите поколения. Истински иноватор в промените обаче се оказа любимата ни Испания. Страната с гореща кръв, в която всичко е любов, страст и готина сангрия, без да се замисли, промени текстове в законите си,  които доведоха до фундаментални решения.

Испания официално е първата страна в Европа, която предоставя платен менструален отпуск на своите работници, което означава, че

служителите, страдащи от изтощителна менструална болка, могат да вземат платен отпуск.

Ура! Точно това извикват всички жени с проблемен месечен цикъл, които бяхме принудени да се обясняваме, че това не е лигавщина, нито каприз, а нужда на тялото, която не зависи от нас. Обявен в четвъртък, прогресивният законопроект е част от по-широк закон относно сексуалните и репродуктивните права в страната. Освен него Испания ни изненада и с още добри новини на този фронт.

От 2023 г. в страната 16- и 17-годишните вече могат да се подложат на аборт без родителско съгласие, а гражданите над 16 години могат да променят законно регистрирания си пол без медицинско наблюдение.

Освен това хормоналните контрацептиви и хапчетата антибебе ще бъдат безплатни

в държавните здравни центрове, а продуктите за цикъл ще се предлагат безплатно в училищата и затворите в страната. През последното десетилетие Испания се превърна в една от най-напредналите страни в Европа по отношение на репродуктивните и сексуалните права, за което ние казваме едно огромно браво!

Испанският министър Ирене Монтеро се включи в Twitter вчера, за да отпразнува „историческия ден“, а ние смело си пожелаваме в едно по-светло и красиво бъдеще да може да се похвалим със същото и у нас. Всеки има право да се чувства комфортно с пола и тялото си и е редно да има закони, които му позволяват това. Безплатни контрацептиви, отпуск при тежки менструални болки и неразположение са само част от нещата, които може да внедрим и тук, за да накараме всички дами да им е една идея по-комфортно в ежедневието. Испания – примерът ви е върхът.

За още от същото – виж Жените, които променят света

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *