The Local: Йордан Д. Радичков

Едно градско момче, което буди цялото ни вдъхновение и уважение

0 коментара Сподели:
Йордан Радичков

Те са потомците на бъдещето – наливат основите на града върху собствените си сърца. А за да ги опознаем, ние събираме артефактите. Онези култови предмети, реликви и оръдия на труда, с които местните герои описват самите себе си!

Много ни е важно годината ни да започва добре, а не се сещаме за нищо по-добро от едно градско момче, което буди цялото ни вдъхновение и уважение.

Дани Радичков е писател, който вече има четири издадени сборника с разкази, като последният е чисто нов и се казва „Навалица! Или 25 часа в град София“. Освен това той е внук на легендарния ни и любим писател Йордан Радичков и прави всичко възможно, за да поддържа паметта за дядо си жива и днес. Дани е управител на издателство „Нике“ и създател на One Book Bookstore – пространство на ул. „Върбица“ 8, в което за определено време се продава само по една книга. „Нямаш избор“ е култовият слоган на мястото, а ние нямаме избор да не ти покажем вещите на днешния ни герой, които са неговата тайна суперсила.

Ключовете

Ключовете са от книжарницата и са много важни за мен. Те ми промениха живота буквално преди 2 години, когато отворих „За една книга“. Там създадох много нови приятелства, осъществихме супер артистични проекти и колаборации. В книжарницата месечно минават между 2 и 3 заглавия, като изискването е да са много добре оформени и разбира се – стойностни като текст. От известно време се превърнахме и в мини издателство, което представя различни артисти – художници, илюстратори, фотографи и т.н.

Лист хартия и готина писалка

С тези две неща функционирам повече от осем години. Те са ми най-важният сет, независимо какви са технологиите и какви фенси тефтери се предлагат на пазара. Пишеш нещо с химикалката на листа и всяка вечер, когато се прибираш и си вадиш нещата от джоба, напипваш хартията и никога не забравяш нищо. Точно тази конфигурация ми е помогнала да напиша четири книги и да работя по различни проекти. Само това е и е напълно достатъчно.

Двете карти

Много съм горд, че успях да си изкарам целогодишна карта за градския транспорт – обожавам градския транспорт и не се шегувам. Трамваи, тролей, автобуси, те са страхотно място за истории и истината е, че веднъж качиш ли се в градския транспорт – никога не слизаш безучастен. Втората карта е от Столичната библиотека. Взех си я, след като слушах една лекция на Рей Бредбъри, в която се казва: „Ако искаш да пишеш, трябва да четеш, а какво по-добро място за това от библиотеката?“.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *