Импровизациите на сцената и в живота водят до най-хубавите неща

Близка среща с добри приятели

0 коментара Сподели:
ХаХаХа Импро Театър

Импровизацията е практика на театрална игра, пеене, разговор или реакция, на извършване на действие или на създаване (например композиране) на момента като израз на моментните усещания. Заражда се още в древността, когато процесът на съчиняване на музиката произхожда непосредствено във времето на нейното изпълнение.

Най-скорошния импро театър, на който можеш да станеш свидетел, е тази сряда (30 ноември), на After Work Social Club: Делнични пиеси,

a по-надолу в текста ти разказваме за виновниците за развитието на този жанр у нас:

В един задушен летен ден на 2009 година Ивайло Рогозинов, Тони Карабашев и Петър Мелтев търсят прохлада из алеите на Борисовата градина. Там, в парка, полагат основите на първата трупа за импровизационен театър в България. Опознавайки себе си, един друг, квантовата механика, околната среда и социума, импровизационния театър и популацията на животинските видове (безценно познание в по-нататъшното развитие на трупата), те водят тежки битки с материята.

Стигат до извода, че в борбата с импровизационния театър се нуждаят от подкрепления. Така в редиците им се вливат Златин Цветков и неудържимият Леонид Йовчев. В изтощителните тренировки, във всяка своя свободна минута пот редом с петимата леят и Владислав Виолинов и Константин Лунгов. Влади Виолинов в този момент вече е сред най-перспективните млади актьори във Варненския драматичен театър, а Косьо Лунгов е популярен с безбройните си телевизионни, балетни, музикални и други изяви. Малко по-късно към групата се присъединяват Живко Джуранов, за да сваля нивото на групата със своите 161 сантиметра и Васил Бовянски, за да й придаде най-накрая мъжкарски вид. После се появява и Александър Митрев, за да облагороди с глас и излъчване трупата. А и да балансира свалянето на ръста.

След ожесточени дебати името „ХаХаХа Импро Театър“ надделява пред „От кол и въже“ и „Забавно – духов оркестър“.

Така Хахаха – ИмПро #1 се случва на 19.12.2009 г. във фоайето на читалище „Славянска беседа“. Поради факта, че в различните „игри“ публиката определя персонажите и обстоятелствата на сцената, всяко ИмПро е неповторимо и различно. По тази причина и изявите на трупата в началото са отбелязвани с пореден номер вместо заглавие. С времето създават няколко нови групи – Клонираните, Както ви харесва, Неглиже и по една трупа в театъра в Сливен и в Шумен. Разпространяват жанра из България, а в последните години започват да експериментират с различни формати. Развиват дългия импровизационен формат, на което можеш да станеш свидетел на 4 декември.

До днешна дата изявите им наброяват повече от 500, като всяко едно е уникално.

В момента активните актьори в трупата са: Ивайло Рогозинов, Тони Карабашев, Васил Бовянски, Живко Джуранов, Константин Лунгов. В импро театъра няма сценарий и предварително зададени роли. Каквото и да се случи, ще се случи само веднъж, само за вас и само заради вас. Буквално. Всяко ИмПро е застрашено от провал във всяка секунда. И тъкмо затова е толкова вълнуващо. Актьорите изпълняват много и различни роли, не използват реквизит и костюми, опитват се да не правят смешки, а да разказват истории. В ИмПро няма „аз“, има „ние“. Всеки играе за другите.

Най-важният принцип в импро театъра се нарича „Да, и…“.

Съгласяваш се, каквото и да ти сервират на сцената. (Ако партньорът ти изневиделица реши, че имаш две деца и преди операцията си бил жена – сериен убиец, имаш две секунди да станеш точно това, доблестно и безусловно.)

Изненадата е заложена в самия принцип на тяхното представление – става въпрос за импровизации по подадени от публиката ключови думи. И понеже няма как да разкажем какво точно ни кара да бършем сълзи от смях на представленията им, ти предлагаме да посетиш като начало After Work Social Club тази сряда, а след това – някой от следващите им спектакли. Може да ги атакуваш в близко бъдеще в тяхната крепост – ХаХаХа ИмПро Палас на ул. Г.С.Раковски 44. Или в Топлоцентрала. Или в кино Влайкова. Или някъде другаде в София. Или България. Или извън България…

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *