Подбери правилните аксесоари за своя домашен coffee shop

Официално си подготвен за кафе приключения

0 коментара Сподели:
woman with a coffee and a magazine

В поредица от материали ти разказахме за различните сортове кафе и как да избереш точния бленд за удоволствие на небцето, разредихме мъглата около различните кафе напитки, а сега е време да те подготвим за най-техничната част. С всичко, което се предлага на пазара, е нормално да се изгубиш в разнообразието от кафе машини. В следващите редове ще откриеш информация за температурата, налягането и дължината на екстракция, как различните чаши могат да вдигнат нивото на домашния ти coffee shop и как да съхраняваш всичко необходимо, за да ти служи дълго. Не е нужно да се задоволяваш с посредственото – животът е прекалено кратък, че да пиеш кафе, което не е по твоя вкус.

Разбира се, че можеш да си вземеш кафе по път за работа, но има някаква магия в първата чаша у дома, на която се наслаждаваш все още по пижама, без да се налага да чакаш на опашка или да говориш с други хора.

Още по-хубавата част е, че когато играеш ролята на собствения си бариста, можеш да използваш точно този бленд, който харесваш, да добавиш мляко или захар, аромати, пяна, а хартиената чаша за еднократна употреба с досаден капак няма да остави неприятен отпечатък по небцето ти. И така, започваме с…

Налягането и температурата

Налягането е единственото нещо, което отличава еспресото от всеки друг вид кафе. Макар че с редица начини за приготвяне на кафе можеш да получиш къса, концентрирана напитка, високото налягане е това, което създава характерното богатство на еспресото и тази кадифена крема, която обичаме. При кафеварката и аеропресата също има известно количество налягане, но ако при тях става въпрос за 1–2 бара, добра еспресо машина ще ти предложи между 9 и 15 бара, а при професионална имаш възможност и да ги нагласиш спрямо собствения си вкус. Тези машини, които се препоръчват за домашна употреба, в повечето случаи предлагат по-високо налягане.

Оптималната температура при приготвяне на еспресо е между 90 и 96 °C. Ако използваш вода с по-висока температура, това може да доведе до изгоряло кафе и горчивина, докато по-ниските температури на приготвяне не са достатъчни за добра екстракция. Времето за приготвяне на еспресо при 9 бара налягане и оптимална температура е 25–30 секунди.

Кафе машината

Nescafe Dolce Gusto

В безкрайната джунгла от кафе машини е важно да знаеш за какво да се оглеждаш. Спецификите освен с налягането са свързани с удобството на работа. Искаш ли от събуждането до чашата кафе да те дели натискането на един бутон, или ритуалът на приготвяне на кафе е нещо, за което мечтаеш? Програмируемите електрически кафе машини са за тези, които имат нужда от свободни ръце. По-малко автоматизираните изискват малко повече внимание, но все пак работят с натискането на няколко бутона. Кафе машините за ръчно приготвяне – като френски, или т.нар. pour over (в този материал ти говорим за всички методи) – изискват цялото ти внимание за перфектната чаша кафе. В забързаното ежедневие, което водим, всяка минута е ценна. Точно затова благодарим на възможността с поставяне на капсула и натискане на един бутон да можем да постигнем феноменални резултати.

Съхранението

Nescafe Dolce Gusto

Кафето съдържа доста летливи съединения, затова правилното му съхранение може драстично да подобри вкусовите качества на следващата чаша, която си приготвиш. За да запазиш свежия аромат на прясно изпечени и смлени зърна възможно най-дълго, те трябва да се съхраняват в непрозрачен, херметично затворен контейнер при стайна температура. Капсулата е перфектната среда по няколко причини – не позволява на въздуха да оксидира аромата, предпазва от светлина и запазва качествата на смляното кафе най-дълго.

Аксесоари

Nescafe Dolce Gusto

Ако искаш да поглезиш естета в себе си, добави любима чаша към сутрешния ритуал и картинката ще бъде завършена. С поставка за капсули кухнята ти ще е по-подредена, а вкусното кафе – на една ръка разстояние.

Приготвянето на добро кафе е магия, подплатена с много знания, умения и технологии. Да  сме виртуози във всяко едно начинание обаче невинаги е постижимо и понякога е по-добре да се доверим на професионалистите, изучавали материята с години и открили перфектните рецепти за наслада. Решението се крие в капсулите на NESCAFÉ® Dolce Gusto. Остави на професионалистите, изследвали с години взаимодействието на кафе зърната с водата, налягането и млякото, и се наслади на перфектната за теб напитка. С капсулите им можеш да приготвяш всякакви видове кафе напитки, без да се налага да полагаш особени усилия. Херметично затворената среда осигурява запазване на вкусовете и ароматите на кафето, а креативните блендове ще те накарат да започнеш деня с усмивка.

Сезонните ястия на софийските ресторанти: говорят главните готвачи

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *