Сезонните ястия на софийските ресторанти: говорят главните готвачи

Запознай се с ястията на умелите шеф готвачи на софийската карта

0 коментара Сподели:
chef

Няма да те лъжем – темата, в която с помощта на главните готвачи представяме новите менюта на сезона, ни е изключително любима. Пролетното равноденствие сервира в чинията на града свежест и цвят, а ние се разтапяме от вълнение още при мисълта за нежните хапки, които предстои да опитаме. Какви са тенденциите в кулинарията този май и какво да опиташ следващия път, в който излезеш на гастро обиколка в града – прочети тук.

Говорят главните готвачи!

Bricole: Мирко Явароне

Обожаваме ястията на шеф Явароне и с нетърпение очаквахме сезонното меню на любимото бистро, където и без друго си знаем, че всичко ще е брилянтно сготвено. Oбикновено посещаваме Briciole за прясна паста в различни одежди, пица романа и свежи салати по италиански рецепти, но днес сме тук по друг повод.

Merluzzo in crosta – съвършено филе от треска с коричка от шам фъстък, сотирани бейби спанак и чери доматки, пюре от грах и сос от просеко. Perfetto!

ул. ,,Ангел Кънчев” 11
087 865 6403

Constantinoff: Сидония Радева

Рестобарът, в който често пресъздават традиции от българския бит и култура и ги претворяват в разкошни ястия, които впечатляват всички сетива. Иновативния почерк на шеф Сидония Радева този път ни представя десерта „Боилско предание“. Вдъхновен от царствените боили през Златния век на България, десертът представя медовина, малц, шарлан и нуга, преродени в перфектна симбиоза. Всяка хапка носи история и смисъл, затова и всеки детайл си е на мястото.

бул. „Витоша“ 31-33
088 526 6566

La Bottega: Васил Арнаудов

Винаги сме се осланяли на добрия вкус, затова и сезонните гастро обиколки в търсене на нови кулинарни тенденции са ни любими. La Bottega al Viale ни представят комбинацията – филе от дунавска чига, гладко ризото със зелена ябълка и левурда. Пролетните им предложения включват още езерни раци на плоча, калмар с дърпано месо от високопланински шаран и свежо гаспачо, поднесено със страчатела. Със сигурност сме те заинтригували, така че побързай, пролетта не чака никого.

ул. „Ралевица“ 90
088 885 2233

Shades of red: Таня Правчанова

Неведнъж сме се наслаждавали на блажени кулинарни моменти и добри питиета в откритата и пъстра градина на Shades of Red. Поводът да ги посетим този месец е новото им сезонно меню, което със свежите си пролетни предложения ни потапя в зелената майска прелест и ни настройва на съвсем нови честоти. Доверяваме небцето си на ястията, изготвени от шеф Таня Правчанова и избираме Босилкови спагети с аспержи, скариди, кедрови ядки и сушени домати.

ул. „Ген. Гурко“ 1
02 811 0930

Social Cafe: Николай Генадиев

Дойде ли пролетта, небцето ни моментално се настройва на други честоти и му се искат колкото се може повече летни, свежи или морски блюда. Зад изпипаната кухня в Social стои шеф Николай Генадиев, който този сезон ни представя божествено ризото Frutti di mare. Ориз Карнароли, миди, калмари, скариди, чесън и магданоз – съставките, който пращат мислите ни право на морския бряг. Препоръчваме ти и бурата с прошуто крудо, песто от пистакио и чаша вино за разкош.

бул. „Витоша“ 16
087 676 7647

Щастливеца: Сидония Радева

Ако има нещо, което тук е на почит, то това е домашният вкус на ястията с качествени български продукти. Продиктувано от ритъма на сезона и пробуждането на сетивата за нещо свежо и с разтапящ вкус, в светлините на прожекторите влиза това пъстро и неустоимо предложение. Крехко, сочно и ароматно агнешко с пухкав керкелек и градински билки. Мисията на шеф Сидония Радева е всяка хапка да пробужда спомени. Е, смятаме, че е изпълнена!

бул. „Витоша“ 27
02 441 1155
Сан Стефано Плаза (с/у БНТ)
02 441 3344

Виж още: Зелените бустери на пролетта

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *