Домашен coffee shop: Как да избереш точното кафе

Ако искаш да разбереш каква е разликата между арабика и робуста, light и dark roast, методите на съхранение и всичко друго, чети надолу

0 коментара Сподели:
coffee at home

За някои хора сутрешното кафе е първата напитка, която консумират набързо, докато наваксват двете проспани аларми и обуват сънливо чорап, преди да разходят кучето. За други е ритуал, без който денят започва накриво, а удоволствието от хубава чаша димящо ароматно кафе е една от най-големите радости. Без значение дали си от първите или от вторите, вероятно си виждал двете най-разпространени разновидности – арабика и робуста – и въпросът, дали има разлика между двете, е изниквал в ума ти.

Тук сме да разясним къде се крият разликите в сорта, да се потопим в магията на печенето и съхранението и да ти помогнем по пътя към една по-вкусна чаша кафе.

Ако темата ти е интересна, повдигаме завесата на това, което следва. Идната седмица ще разбулим неяснотите около разликата между лате, капучино, кортадо и по-непознатите у нас galão, flat white, café au lait  и всяка друга разновидност, за която си се чудил.

Изследваме наситеността на вкуса, която можем да получим от тези магически ароматни зърна и разказваме за сортовете, степента на изпичане и правилното съхранение.

Coffee Beans

Има над 100 сорта кафе, но най-разпространените са Coffea Arabica и Coffea Canephora (тоест Coffea Robusta). Можеш да ги познаеш по вкуса – често робустата се дефинира като по-горчива, с прегорял послевкус. Това се дължи на по-високото съдържание на кофеин, почти двойно. Вкусът е симбиоза от съдържанието на всяко едно кафе зърно и именно заради нея, усещаме арабиката по-сладка и по-балансирана. Като стана въпрос за зрънцата, формата им се различава леко – по-кръглите, с права линия, са робуста. Овалните с S-образна линия са представители на арабиката.

Чудиш се, ако единият сорт превъзхожда другия, защо продължават да се отглеждат и двата?

Истината е, че невинаги робуста е синоним на нискокачествено кафе. Често се използва в еспресо блендове, особено италиански, защото е много по-достъпна за производство, а резултатът от нея е по-силно кафе и образува по-хубава крема.

Можеш да откриеш специални миксове, идващи от Перу, Гватемала, Колумбия, Етиопия и други държави, но след като вече си запознат със сортовете, ще ти е много по-лесно да отсееш тези, които биха паснали на вкуса ти. Като говорим за вкус, следващата важна стъпка по пътя на кафето до чашата ти е печенето и то изобщо не е за пренебрегване.

За суровите зърна всяка секунда има значение – постигането на оптимален вкусов профил зависи от сорта, температура на печене и продължителността.

Светло изпечените кафе зърна имат вкус на препечени зърнени храни и са по-кисели, но за сметка на това вкусовите характеристики на самото кафе (сорт, произход/тероар) се запазват в по-голяма степен. При средно изпеченото кафе има по-балансиран и хармоничен вкус. Тази степен на изпичане се използва при професионална дегустация на кафе, защото позволява най-добре да се откроят всички аромати. Тъмно изпечените кафе зърна са като тъмен шоколад и имат тънък маслен слой на повърхността, който обикновено се усеща в чашата, когато кафето се свари. Вкусовете вследствие на процеса на печене засенчват тези на суровото кафе, а напитката има горчив, опушен или дори изгорял аромат. Количеството кофеин е значително намалено.

Nescafe Dolce Gusto

Безспорната истина е, че най-ароматната чаша кафе се получава с прясно изпечено и смляно кафе, но кой в това забързано ежедневие може да намери времето и за това? Оптимално е кафето да бъде съхранено в затворен контейнер, за да може летливите съединения на ароматите да останат там, където им е мястото.

За да създадеш ароматния coffee shop у дома, трябва да се запасиш с информация, знание и търпение. Ако всичко това ти се струва прекалено сложно, винаги можеш да се довериш на професионалистите, изследвали магията на ароматната чаша кафе с години и с тяхна помощ да избереш точното за теб. От дръзко еспресо до изкусителните вкусове на макиато и меко лате, NESCAFÉ® Dolce Gusto капсулите могат да ти осигурят перфектната напитка според твоите желания. С тях избираш от различни сортове, определяш силата на кафето, а капсулата го съхранява в оптималната му форма постоянно. Не живеем ли в прекрасно време?

Nescafe Dolce Gusto

Как да си направиш истински хубава чаша кафе

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *