Как да си направиш истински хубава чаша кафе

Изследваме наситеността на вкуса, която можем да получим от тези магически ароматни зърна

0 коментара Сподели:

Как пиеш кафето си? Специален агент Дейл Купър е категоричен – черно и димящо, за да заслужи възклицанието А damn fine cup of coffee! Ние не сме толкова сигурни, а и с всички възможности за приготвяне няма как да се ограничим с една напитка. Изследваме наситеността на вкуса, която можем да получим от тези магически ароматни зърна. Топло или студено, силно или свежо,

ето как можеш да разнообразиш сутрините си, като промениш начина на приготвяне на любимата напитка.

Espresso

Няма нужда от представяне – използва се за основа при направата на капучино, лате, макиато и всички тези ароматни разновидности. Заражда се като метод в Милано, а през 2015 Lavazza и Argotec изпращат специално конструирана за целта еспресомашина в Космоса. За еспресо кафеените зърна се смилат фино, а вода с температура около 88 °C преминава през тях с високо налягане.

Резултатът е силно и гъсто удоволствие за сетивата.

Moka pot

Добре познатата кафеварка е дело на Луиджи ди Понти от далечната 1933. У нас е най-разпространеният метод за приготвяне на кафе и се е превърнала в амулет на бабиния дом. Работи на доста лесен принцип, което я прави толкова универсална.

Pro tip: ако кафето, което правиш с кафеварка, ти горчи, намали грамажа смлени зърна и започни процеса с гореща вода.

French press

При приготвянето на кафе с френска преса ще получиш силен аромат, плътно тяло и наситен вкус.

Тук е важно златното съотношение кафе-вода, което според Speciality Coffee Association of Europe е 55–65 г на литър. Остава само да изсипеш прясно смляното кафе в пресата и да го залееш с почти вряща вода (93–96 °С). Сипваш малко вода, изчакваш да се накисне, доливаш останалата и след 4 минути натискаш буталото надолу. Et voilà!

Aeropress

Уред, който може да зарадва всеки кафе ентусиаст. При аеропресата времето за приготвяне е супер кратко и ти дава възможност да се насладиш на всяка секунда. Методът е простичък – поставяш големия цилиндър върху чашата си, сипваш кафе върху хартиения филтър и заливаш с вода с температура 75–92 °С. Разбъркваш, поставяш по-малкия филтър и натискаш цилиндъра надолу – бавно и спокойно в продължение на още 20 секунди.

Кафето е гъсто, ароматно и с хубава пяна, директно в чашата ти!

Chemex

Може би един от най-красивите методи за правене на кафе е използването на Chemex, датиращ от 1941. Тази на пръв поглед проста гарафа има не една и две специфики, а Instagram фийдът ти ще се извиси на друго ниво. Chemex прави филтърно кафе – с разликата, че филтърът е с до 30% по-дебел от стандартните, което премахва дори най-малките частици за кристално бистро кафе.

Инфузията на кафето осигурява плътен вкус, без горчивина и киселинност.

Percolator

Ако си фен на силно, горещо, наситено с вкус кафе, пробвай и този метод.

Подходящ е за къмпинг приключения и всякакви ситуации, в които имаш на разположение само котлон.

Технологията е позната още от XIX век. Лесно е да прегориш кафеените зърна, тъй като перколаторите работят без налягане като кафеварките и принципът е подобен. Ако обичаш мока обаче, този вариант ще ти хареса!

V60

V60 е перфектният подарък за начинаещи и любители. С метода на Тетсу Касуя може да контролираш вкуса, силата, сладостта или киселинността на приготвеното кафе. Смила се по-едро, като за френска преса, и 20 грама кафе се заливат с 300 мл вода, загрята до 92 °С. За балансиран вкус водата се разделя на 5 части от по 60 мл и кафето се залива поетапно, с 45 секунди интервал между всяко едно от 5-те заливания.

It’s science, but cool!

Cold Brew

Ако си приготвяш еспресо, което изстудяваш с кубчета лед и получаваш водниста и горчива напитка, не се отказвай от това удоволствие – просто промени плана си за действие. За cold brew имаш нужда от по-едросмляно кафе. Комбинирай го с вода и остави за 12 часа или до сутринта, когато да се насладиш на освежаваща напитка. Прецеди през филтър и отпий от почти сладката напитка, без горчиви или кисели нотки.

Да, толкова е просто!

Siphon

Този футуристичен начин за приготвяне на кафе всъщност е изобретен през 1840 – едновременно от френска домакиня и шотландски инженер. Приготвеното кафе наподобява деликатна чаша чай. Водата се сипва топла и загрява допълнително в стъклената „крушка“, докато измериш 20–25 грама кафе.

Физичните закони правят своята магия и водата се изкачва в другата стъклена част, където заедно със смляното кафе създават чаша удоволствие.

Виж и някои от любимите ни кафетерии, които предлагат напитката, без която не можем

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *