Домашен coffee shop: Какви са разликите между кафе напитките?

Нямаме предвид Tall, Grade и Venti

0 коментара Сподели:
coffee drinks

Ако ти се е случвало да се загледаш в менюто с кафе напитки и да не можеш да отгатнеш какви са разликите между latte и flat white, не се притеснявай, не си единствен.

През последните години кафе културата достигна нови висини и с все повече варианти, от които да избереш, е нормално да се объркаш. Можеш да попаднеш в такава ситуация, дори и да не си почитател на кафето отскоро – често хората поръчват това, което знаят, че им допада, без да се интересуват от другите варианти. Не е нужно това да остава така и с малко предварително проучване се подготвихме да ти разясним какво е affogato, macchiato, колко късо е ristretto и колко дълго е lungo.

Така повече няма да ти се налага да се чувстваш като Paul Rudd в Role Models:

Espresso

Известно още като късо черно кафе, еспресото представлява точно това – една доза кафе. Не се добавя допълнително гореща вода, а резултатът е интензивна и ароматна напитка. Еспресо шотът, който е в основата на много от другите напитки, които следват, се получава чрез преминаването на гореща вода под определено налягане през фино смлени кафе зърна.

Doppio

Doppio е двойна доза еспресо без добавена гореща вода или мляко. Резултатът е 60 ml силно, ароматно кафе, което да завладее сетивата ти, когато обикновеното еспресо не върши работа. Doppio означава „двоен“ на италиански.

Ristretto

Ristretto, което буквално преведено от италиански означава „ограничен“, е доза кафе еспресо, но екстрахирано с половината количество вода. Това значи ударна доза кафе, концентрирана в съвсем къса напитка. При този начин на приготвяне от кафе зърната се извлича само най-полезното. Ристретото обикновено се пие чисто, но може да се комбинира и с мляко. Нaпитĸaтa e тoлĸoвa къса, чe ce пиe нa 2-3 глътĸи, тaĸa чe пoвeчeтo италианци гo пият нaпpaвo нa бapa. B нaпитĸaтa пpиcъcтвa изpaзeнa cлaдocт, тaĸa чe дoбaвянeтo нa зaxap може да се приеме като пpизнaĸ нa лoш вĸyc.

Lungo

Пълната противополпожност на Ristretto е Lungo – вĸycът нa нaпитĸaтa e пo-мaлĸo нacитeн, нo c яcнo изpaзeнa гopчивинa, зapaди виcoĸoтo cъдъpжaниe нa ĸoфeин в нeгo, ĸaĸтo и вeщecтвa, ĸoитo пpи нopмaлнa eĸcтpaĸция нa ecпpeco нe ycпявaт дa пoпaднaт в чaшaтa.

Nescafe Dolce Gusto

Café au lait

Това е една от най-разпространените кафе напитки, които хората приготвят за себе си, а именно – еспресо с добавено топло мляко. Вкусът е балансиран и мек.

Macchiato

Дълго или късо, Macchiato е комбинацията от шот еспресо, кремообразно разбито мляко и тънък слой пяна.

Cappuccino

Разпознава се по пяната отгоре. Капучиното представлява една част еспресо, една част пухкаво мляко и една част пяна. Върху него за финал можеш да посипеш шоколад или канела.

Latte

Латето е еспресо, сервирано в голяма чаша, допълнена с пухкаво мляко и със слой млечна пухкава пяна. При него количеството мляко към количество кафе е по-голямо, спрямо предишните две разновидности.

Cortado

Nescafe Dolce Gusto

Cortado е разновидност, много подобна на latte, в която млякото е топло, но не е разбито с въздух. Пяна почти няма.

Flat White

Flat White е еспресо със затоплено мляко и малко пяна. Често можеш да видиш Flat White и Cortado като взаимозаменяеми имена на една и съща напитка. Cortado е испанско, а за произхода на Flat White има лек дебат, като Австралия и Нова Зеландия се смятат за държавите, в които се е зародило.

Mocha

Има два начина за приготвяне на Моcha – като добавиш шоколад към еспресото, преди да добавиш млякото, или като го смесиш със студеното мляко преди разпенване.

Affogato

Комбинирай топка ванилов сладолед с двойно горещо еспресо, и пред себе си имаш класически treat, с който да се почерпиш след обяд или вечеря. Affogato е разновидност на кафето, която поради смесването на горещ и студен елемент кара сетивата ти да ликуват както никоя друга.

Cold Brew

Cold Brew се получава чрез потапяне на първокласни кафе зърна в студена вода за продължителен период от време. Резултатът е освежаваща и лека напитка, поднесена с лед, която съдържа достатъчно кофеин – подобно на двойно еспресо, но няма да изгори езика ти в летните дни.

Nescafe Dolce Gusto

Всеки бариста, макар и на домашен coffee shop, трябва да знае какво отличава отделните кафе напитки. Ако всичко това ти се струва прекалено сложно, защото да разбиваш пяна, да мериш милилитри и да броиш секундите при приготвяне на кафе хич не е лесно, решението се крие в капсулите на NESCAFÉ® Dolce Gusto. Остави на професионалистите, изследвали с години взаимодействието на кафе зърна с водата, налягането и млякото, и се наслади на перфектната за теб напитка. С капсулите им можеш да приготвяш всякакви видове кафе напитки, без да се налага да полагаш особени усилия. Херметично затворената среда осигурява запазване на вкусовете и ароматите на кафето, а креативните блендове ще те накарат да започнеш деня с усмивка.

Тук ти разкриваме разликите между различните сортове, технологията на печене и блендовете

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *