Неделна киновечер: 10 изключителни заглавия с номинация за „Оскар“ за най-добър филм

Заглавията от последните 10 години, които не успяха да се преборят за приза, но завладяха публиката

0 коментара Сподели:

На 28 март ще осъмнем с ясни победители в тазгодишните награди на Академията. Е, дотогава можем само да гадаем кои ще са те и да стискаме палци за фаворитите ни.

Разбира се, както всяка година борбата е безмилостно жестока и можем да поспорим сериозно относно достойнствата на всеки от претендентите.

Напълно логично е, че който и да спечели, ще има разочаровани, затова ти показваме някои от любимите ни заглавия от последните 10 години, които не грабнаха „Оскар“ за най-добър филм, но спечелиха специално място в сърцата ни.

Тук са сърцераздирателната драма с гениалния Антъни Хопкинс The Father; епичният 1917, чиято кинематография е просто неповторима; мрачната комедия на Йоргос Лантимос The Favourite; великолепният филм на Кристофър Нолан Dunkirk; философската научна фантастика на Дени Вилньов Arrival; адаптацията по романа на Ема Донахю Room; върховно естетичният The Grand Budapest Hotel на Уес Андерсън; горчиво-сладката любовна история на Спайк Джонз Her; щурият уестърн на Тарантино Django Unchained и носталгичният Midnight in Paris на Уди Алън.

The Father

Филмът на Флориан Зелър не е за по-чувствителните, защото сюжетът му гарантирано ще ти разбие сърцето. The Father е убедителен портрет на едно угасващо съзнание и поставя въпроса, дали можем да запазим достойнството си, губейки себе си с напредването възрастта. Приготви си кърпички, защото със сигурност ще поплачеш.

1917

През 2020 надпреварата беше особено оспорвана – тогава рамо до рамо се наредиха Parasite, JoJo Rabbit, Marriage Story, 1917, Ford v. Ferrari, Joker и Once Upon a Time in Hollywood. Въпреки че според нас Parasite беше безспорният победител, не можем да отречем, че 1917 се отличава с майсторска режисура от страна на Сам Мендес. Способността му да изгради подобен напрегнат сюжет с толкова камерен актьорски състав е достойна за възхищение, а някои от сцените, пречупени през обектива на Роджър Дийкинс, ще се помнят дълго като изумително кинематографично постижение.

The Favourite

Гръцкият режисьор Йоргос Лантимос е едно от най-провокативните имена в съвременното кино. Въпреки че The Favourite навярно е най-„нормалният“ му филм, остроумните диалози, тънкият черен хумор и блестящите актьорски изпълнения са далеч от посредствени.

Dunkirk

1917 често бива сравняван с този шедьовър на Кристофър Нолан и има защо – и двата филма пречупват военни истории през иноваторската призма на своите създатели. В Dunkirk си струва да отбележим нехронологично построения сценарий и ловко преплетените сюжетни линии.

Arrival

Филмът на Дени Вилньов разглежда темите за загубата, езика и границите на съзнанието. От будещите страхопочитание извънземни персонажи до мъдростта на посланието – това е едно изпипано, добре обмислено и дълбоко произведение. Дизайнът на продукцията е впечатляващ, но това може да се каже за повечето филми на Вилньов, който тази година доказва себе си отново с екранизацията си на Dune.

Room

Това е една история за несломимостта на човешкия дух. Умилителен, тъжен и изпълнен със състрадание и разбиране, филмът на Лени Ейбрахамсън ти показва едно по-различно детство, което едва ли си преживял, но с което със сигурност можеш да се асоциираш по някакъв начин.

The Grand Budapest Hotel

Кралят на симетрията Уес Андерсън тук достига върха на естетиката. Изчистените цветове, ексцентричният гардероб и шантавите интериори и екстериори са истинска радост за очите. Визията определено е най-силната страна на този филм, но грабващата история, нестандартният хумор и звездните актьорски имена също не са за пренебрегване.

Her

Спайк Джонз свързва човека и модерните технологии в тази нестандартна любовна история. Въпреки че фабулата се развива в близкото бъдеще и се отличава с фантастични елементи, в действителност разглежда реалността на любовта, раздялата и себеусъвършестването. Хоаким Финикс е несравним в ролята си на автор на любовни писма, който се възстановява от скорошния си развод, а Скарлет Йохансон присъства само с гласа си, но химията между двамата докосва сърцето и на най-хладнокръвните.

Django Unchained

Куентин Тарантино си е Куентин Тарантино. Какво повече можем да кажем? Ако си падаш по типичния стил на режисьора, със сигурност ще харесаш този див уестърн.

Midnight in Paris

Не можем да си кривим душата – Midnight in Paris е един от най-добрите филми от по-скорошното творчество на Уди Алън. Драмата на всяко следващо поколение е, че живее с усещане за постоянна носталгия към изминали епохи. Колко често си казваш: „Ех, роден съм в грешното време“? Ако си част от мнозинството – вероятно доста често. Филмът се заиграва с всеобщия копнеж по миналото и те увлича в поетична история отвъд времепространството.

С #TikTokShortFilm можеш да спечелиш 10 хиляди евро и пътуване до фестивала в Кан.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *