7 причини защо баба ти е по-екосъобразна от теб

Грета Тунберг одобрява това

0 коментара Сподели:
7 причини защо баба ти е по-екосъобразна от теб

Сламки от паста, чашки от бамбук, тоалетна хартия от сянката на леблебия: борбата с глобалното замърсяване е безмилостна.

Но ние сме си виновни. Няколко поколения наред не се сещаха, че Земята е наш дом, и сега си носим последствията.

Обаче дори и да се опитваш да си природосъобразен, имаме причини да смятаме, че може би нашите баби се справят в това по-добре, дори и да не го осъзнават.

Ето кои са причините да мислим така, а пък ти можеш и да се вдъхновиш:

1. Гáси тока

Ако в стаята няма човек, защо е пусната лампата?? Ако телевизорът не работи, защо е включен в щепсела?? Освен че бабите оптимизират използваното количество електроенергия, което според източници замърсява въздуха и влияе зле на климата, също намалява и сметката си за ток.

Стонкс!

2. Meal prep

Може би не съществува нещо, което да не може да се консервира от някоя баба. Туршии, компоти, лютеници, сладка, ракия от всяко съществуващо растение… списъкът е дълъг. Освен че всички тези продукти са с естествени съставки, най-вероятно отгледани от самата нея, бурканите ще бъдат многократно използвани.

3. Най-здравата торбичка

Баба, която е отишла неподготвена на пазар, без никакви торбички (кисета, найлонки и прочие), следва да бъде отритната от федерацията на бабичките. Някои рециклират стари торбички, а други пък са с платнени такива.

Каквито и да са, вземай пример!

4. Zero waste

Ако се варят картофи, на първия ден те са на салата, остатъкът на втория ден се трансформира в кюфтета, а ако случайно има още на третия, може и някакъв огретен да се забърка.

Да изхвърляш храна е тема табу, така че ако искаш да не разбиваш крехкото сърчице на милата ти бабичка,

изобщо не споделяй с нея как редовно в хладилника ти умира по един пакет със спанак.

5. Жена на всички времена

Нов гардероб на всеки сезон, спрямо последните тенденциите, изобщо не е еко. Баба ти, от друга страна, поддържа няколко отличителни артикула от години, които нито са остарели по качество, нито по вид. Както знаем, модата се повтаря, така че, преди да припалиш към мола,

можеш да провериш при нея дали има нещо, което пак е актуално.

Да, най-вероятно още ги пази тези неща.

6. Зеленина

Ако имаш амбиции да си градинар ентусиаст, винаги можеш да се обърнеш към баба си за насоки.

Тя само това чака. Има вероятност да е отгледала повече растения и да е засадила повече дървета, отколкото ти ще убиеш в живота си. Потърси съвета ѝ как поне да запазиш кактуса си жив.

7. Диджитал-миджитал

Настоящият ти телефон не е първият ти, нали? И чакаш новия модел айфон с нетърпение, нали? Технологичният отпадък влиза в топ замърсителите на околната среда, но баба ти определено е с чисти ръце тук. Техниката се ползва с десетилетия, има шанс да откриеш в дома ѝ грамофон от младините ѝ, радиоточка и безброй кабели за кой-знае-какво.

Защото „МоЖе НяКоЙ ДеН Да Ни ПоТрЯбВаТ“.

Можем да се противопоставяме на много неща. Това, че витамин С е полезен за кожата обаче, никой не може да оспори.

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *