Най-странните неща, които са летели в Космоса

Събрахме ти няколко малко странни неща, които са излизали извън орбита

0 коментара Сподели:

Днес една кола излетя в Космоса, а ние ти показваме личния ни Топ 5 от най-страните неща, летели там изобщо. В класацията има от бира, през бекон, до съвсем истински стол, така че чети смело!

Както знаеш, вчера беше ден, в който се направи „една малка стъпка за човека, но огромен скок за човечеството“. Частната компания „Спейс Екс“ на милиардера Илон Мъск изстреля в открития Космос ракетата „Фалкон хеви“. Полезният товар, който „Фалкон хеви“ „носеше“ беше червен кабриолет „Тесла“, зад чийто волан е поставен манекен със скафандър, носещ името Стармен. Пред него на таблото на колата има надпис „Без паника“, правещ препратка към романа „Пътеводител на галактическия стопаджия“, а от радиото на колата се чува без прекъсване парчето „Space Oddity“ на Дейвид Боуи. Появата на автомобила, който се пусна в открития Космос от отделението към ракетата, в което се съхранява полезният товар, бе наблюдавано от няколкостотин хиляди души в интернет, като самият Мъск написа в туитър: „Очевидно има кола в орбита около Земята!“.

Автомобилът ще бъде пуснат в Космоса по елиптична траектория около Слънцето до Марс, където ще остане в орбита на Червената планета завинаги.

Поради цялото това чудо, а и защото вечният хит „Едно ферари с цвят червен“ явно придобива по-вселенски размери, ние решихме да ти представим личния ни Топ 5 за странни неща, които още си се носят някъде там. Виж сам.

ХАМБУРГЕР, БЕКОН И ЕСТЕСТВЕНО БИРИЧКА – Храните са сред любимите ни неща, летели сред звездите, защото нали може да си представите гледката на пресен чийзбургер в околоземна орбита. През 2012 г. студенти от Харвард успяват да изстрелят престарял хамбургер на 30 000 метра над земята, като така сандвичът става първият, записан в кулинарната история с полет в Космоса. Подобна съдба през 2013 г. има парче бекон, което достига същата височина благодарение на кораба Pigasus, конструиран от приятели. И за финал – една биричка, която достига 27 500 метра височина благодарение на Рик Том и Дани Бърнас, които правят сложна конструкция от малка хладилна кутия, GPS модул и камера.

НАВАЛИЦАТА – Ако си спомняш само Гагарин и нашия човек Георги Иванов като вечните космонавти, помисли си пак. През 2010 година от Центъра за управление на полетите съобщиха, че през изминалите от изстрелването на първия изкуствен спътник до сега години в Космоса са летели 515 души от над 20 страни. В момента сме 2018 г., значи можеш сам да сметнеш, че нещата горе отиват по численост към нещо средно между рап парти в петък вечер и малък семеен митинг на БСП. Да те изстрелят там за работен ден от 9 до 5 пък вече си става стандартна опция за работа с междузвездно заплащане…буквално.

ЛАЙКА И ПРИЯТЕЛИ – Великата животинска машина, титаничният женски самоед-териер, тежащ 5 килограма, със сърце, необятно като руската тайга, или просто кучето Лайка, е първото животно, полетяло в орбита около Земята. То е изстреляно на борда на съветския изкуствен спътник „Спутник-2“ на 3 ноември 1957 г. и остава завинаги в историята като малката невинна, но и смела(!) Лайка, която се жертва в името на човечеството. Е, истината е такава, но и малко по-друга, защото за всичките ни години космическа история са жертвани толкова животни в името на човечеството, че не ни е удобно да ти споделим. И макар за нас да си е странно в орбитата около Земята, а и по-далеч да има животинско гробище с размерите на Бойчиновци, е факт, че четириногите са първите, покорили звездите и останали завинаги там.

ВАЛЯ БАЛКАНСКА – Балканска, Валя или просто нашата Валя Балканска, която разцепи мрака и буквално, и преносно с родопския си глас и своето изпълнение на народната песен „Излел е Делю хайдутин“, което беше включено в Златната плоча на „Вояджър" на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“.

Валя полетя в Космоса с гласа си, а с нея и всички ние, и родопската салата, и ракията полетяха.

Сега поне сме спокойни, че когато извънземните седнат на маса, ще могат да си пуснат нещо както си трябва – за душата.

СТОЛЪТ – Освен човече лего, мини робот и още в Космоса полетя и съвсем истинско кресло и всичко това заради рекламна кампания за плоскоекранни телевизори на Toshiba. Те поискаха помощ за начинанието от JP Aerospase, а резултатът е ето този –

Ето и нещо за налудничавите идеи и полетите.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *