Три есенни улици, по които да минеш

Три маршрута, по които можеш да видиш есента в пълната й прелест

0 коментара Сподели:
улици в София

Есента е особен нимфа – или я обожаваш, или изобщо не я харесваш. Макар да е преходен сезон, при нея средно положение няма и ние отлично знаем това. Както казва Хал Борланд – „Не можеш да сбъркаш звуците на приближаващата есен: шумоленето на хрупкави листа по асфалта и плясъка на крилете на ято птици, отлитащи на юг“. След като изпратихме птиците, любимите ни жилетки, топли одеяла и горещи напитки вече са на първия ред в домовете ни, но преди да се сгушим уютно в някоя любима топла локация

искаме да се порадваме на тази красавица есента по най-добрия възможен начин –

като минем през трите си задължителни есенни улици, които разкриват сезона в неговата пълна прелест. Обличай нещо топло и да тръгваме.

ул. „Цар Симеон“ – неочакван романс

улици в София
снимка: Етюд-и-те на София

Знаем, че простиращият се от бул. „Васил Левски“ на изток и пл. „Преображение“ в жк „Илинден“, район „Илинден“ на запад, „Цар Симеон“ не е най-първосигналната ти асоциация с улица, по която искаш да направиш супер есенна разходка, но истината е, че ще бъдеш изненадан. Частта от улицата, която преминава пряко над Джамията, през Женския пазар и парка „Св. Никола“, продължавайки елегантно към парк „Св. Троица“, определено има какво да ни предложи.

Тя е част от района около Женския пазар, който в последните 2 години се развива стремглаво.

Тук освен невероятно кафе на пясък, уникална баклава и десетки малки екзотични магазинчета за подправки можеш да откриеш и супер барове и кафенета на артисти, които са избрали именно този район за дестинация на своя малък собствен бизнес. Тук има и шивачи, кожари и занаятчии, както и много пъстри персонажи от различни етноси, а старите олющени сгради, високите покриви в цвят охра и малките преки са всичко, което искаме за есен, изпълнена с цвят.

ул. „11 август“ – аристократична есен

улици в София
снимка: Етюд-и-те на София

Решаващият ден от боевете на Шипка – 11 август, дава името на улицата, простираща се между ул. „Св. Кирил и Методий“ и ул. „Московска“. Улица „11 август“ излиза точно при храм-паметника „Св. Александър Невски“, а по нейното протежение наистина се потапяме в духа на стара и аристократична София.

Тук почти всяка кооперация и къща е паметник на културата с местно значение,

а невероятните врати, малки дворчета, стари прозорци и тишината наоколо ни карат да видим есента по-прелестна от всякога. На улицата се намират бившата къща на д-р Калинков, сградите на инж. Прахов, къщата на ген. Никифоров и още куп сгради и кокетни ъгълчета, които заслужават да бъдат снимани, дишани и усещани като истински есенни съкровища.

ул. „Ангел Кънчев“ – класика в жанра

улици в София
снимка: Етюд-и-те на София

Любимата ни ул. „Ангел Кънчев“, кръстена на българския революционер от Трявна – Ангел Кънчев Ангелов, е туптящото и изключително красиво сърце на града ни, по което минаваме винаги в захлас. Тук те очакват едни от най-приятните места за хапване в София, пекарни, книжарници, арт магазинчета, tattoo студиа и кафенета, които сякаш са излезли от картичка, на която пише „щастие“. Винаги се разхождаме тук с чаша ароматно кафе в ръка, нещо вкусно от близката пекарна и разбира се – с телефон или апарат, защото винаги има нещо красиво, което да заснемеш.

Напомняме, че това е и любимата ни есенна уикенд дестинация, защото на всеки ъгъл ни очаква велик брънч,

учениците от близкото училище не са тук през уикенда, което прави улицата една идея по-тиха, а познатите свежи лица, които виждаме наоколо, ни дават усещане за истински дзен, който в началото на работната година е изключително важен. За финал ти казваме да грабваш септември в джоба, да сложиш усмивката на лицето си и да не се колебаеш да откриеш твоето есенно вдъхновение, което те кара да я обичаш още повече тази прекрасница София, защото тук всеки сезон си има чар – особено този. Ще се видим наоколо, както пееха едни великани – в края на циганското лято.

Разходи се с нас до „Оборище“ и „Шипка“.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *