Мария Жекова: „Цял живот мечтая да се върна да живея близо до природата“

Мария Жекова впечатлява с умения, идеи и стил всеки, без значение дали е гледал Masterchef

0 коментара Сподели:
Мария Жекова

Мария Жекова впечатлява с умения, идеи и стил всеки, без значение дали е гледал Masterchef. Тя е от онези хора вселени, които не могат да се поберат в няколко изречения, а кулинарията е основната ѝ страст. Пътят на живота я води в Осло, но душата ѝ принадлежи на Родопите.

Смела и ненатрапчиво дръзка, Мария мечтае за живот сред природата от дете, а днес ни води със себе си в света на българското село и всички блага, които то носи на човека.

От чистия въздух, тишината и свободата до възможността сам да избираш и набавяш храната, която консумираш.

Ако затвориш очи и се отпуснеш, кое е мястото, което виждаш?
Tова може да прозвучи малко странно, но като човек, който цял живот мечтае да изгради мечтания дом, когато затворя очи, си представям кухнята в моята родопска къща – бъдещата ми кухня, която в момента създавам с много любов. За мен кухнята е свято пространство. Събира семейството в уютна, топла и благоуханна прегръдка.

В града пием кафе на път за работа сутрин, как започват твоите дни?
Денят на човек може да започне по какъвто начин поиска, където и да се намира. Аз се събуждам, благодаря за живота и здравето и пия кафе или чай с поглед към планината. Когато съм в София или на друго място, денят ми започва идентично, с благодарност – само сменям гледката.

Мечтала ли си да живееш близо до природата, или обстоятелствата те отведоха до нея?
Цял живот мечтая да се върна да живея близо до природата. Детството ми е минало на село. Най-великолепното. От съвсем малка кроя планове за малка къщурка и двор пълен с животни.

С какво, освен с един от малкото останали хора, които знаят как се редят тикли, те запознаха Родопите?
Родопите ме запознаха с един нов свят. Богат и шарен. Природата тук е толкова богата, че като кулинар съм вдъхновена постоянно за създаването на всякакви чудеса. Но най-важното, на което ме учи планината всеки ден, със ситуациите, в които ме поставя, е, че човек живее с хора и никога не прави нещо сам. За това е важно да си дадем сметка, че отношенията между човеците са нещо важно. Надявам се да започнем да се държим едни с други по-човешки.

Сега всички те познават като Мария, която готви, но как откри тази страст?
И преди съм казвала, че аз нямам романтична история с готвенето. Започнах да се интересувам от храната, за да се справя с излишните килограми и здравословни проблеми. Готвенето у дома и познаването на продуктите ми спаси здравето. Затова винаги казвам колко значим е начинът на хранене – в храненето трябва да сме педанти, а не бохеми.

Ако можеш да побереш Родопите в чиния, как би изглеждала тя?
Родопите са сладки, солени, горчиви, кисели и много красиви – не бих могла да ги побера само в една единствена чиния.

Има ли съставка, която често добавяш, за да придадеш на ястието си характерен почерк?
Любимата ми съставка, която добавям винаги – смисъл. Обичам в храната ми да има смисъл. Една чиния да е смислено създадена и съдържателна – относно сезона, мястото, повода.

Казват, че душата има нужда от тишина, за да презарежда, от какво има нужда тялото?
Тялото има нужда от здрав ум. Другите ми важни са качествената храна в умерени количества, движение и чист въздух.

Мария Жекова
снимка: личен архив

Има ли нещо, което ти липсва от града?
Аз не съм зачеркнала града от живота си и не вярвам някога да го направя, защото няма нужда – да искаш да живееш на село не означава да не мръднеш от там повече. Не обичам крайности. Все още толкова често ми се налага да пътувам, а особено покрай Мастършеф, че няма как нещо да ми липсва, напротив – имам нужда да се спра за малко.

Кои блага на лятото са главни герои на твоята трапеза?
През лятото в храненето ми влизат всички възможни плодове и зеленчуци на сезона – практически за няколко месеца минавам почти изцяло на растително хранене, за да заредя тялото с всичко нужно и да го подготвя за предстоящото по-бедно на свежа храна зимно меню.

Пусни се в Tik Tok с нас.
Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *