10 от най-великите дудъли на Google

Кои са запомнящите се картинки в логото на търсачката

0 коментара Сподели:

Сигурно ви е направило впечатление, че вместо лого на Google в момента тече шампионска дудъл игра. Това е един от многото примери за заигравки в началната страница на топ търсачката. През годините на тази позиция те се стараят да обръщат внимание на важни дати, значими личности, честитят националните ни празници или просто се забавляват, като всяко променено лого на компанията се нарича „дудъл“. Има и интерактивни презентации, игри, анимирани филмчета – изобщо, компанията никога не спи и отбелязва подобаващо всеки важен повод. Цялата традиция пък стартира на шега, когато през 1998 създателите на сайта Лари Пейдж и Сергей Брин отиват на Burning Man и слагат версия на Google логото с вплетено вътре човечето на фестивала. Сторило им се добър начин да обявят, че временно са „извън офиса“. По-долу сме подбрали най-впечатляващите от следващите им опити за разчупване на схемата.

Ето кои са някои от любимите ни дудъли на Google:

Шампионска Doodle игра

Започваме с най-пресния пример: вдъхновени от старта на Олимпийските игри в Токио, Google ни дават цяла видеоигра, при това доста увлекателна. В ролята на котката Лъки влизаме в свят, пълен със спортни минитурнири – един от друг по-интересни със състезания, вариращи от ръгби през скейтборд до стрелба с лък. Загубените часове са гарантирани, силните емоции – също.

Рождения ден на Лес Пол

Един от най-великите китаристи на всички времена и много важен пионер в разработването на съвременния дисторшън звук, Лес Пол получи страхотен трибют от екипа на Google:

редизайн на логото във вид на напълно функционираща китара, на която всеки може да забие един риф.

Излишно е да се отбелязва колко работни часове бяха загубени по света през този ден.

Трибют към Чарли Чаплин

По повод 122 години от рождението на най-великия комик в историята на киното през 2011 в специален дудъл уникален двойник абсолютно точно имитира скеч на Чарли Чаплин, само че с вплетено вътре лого на компанията. Резултатът е забавен, a впоследствие е разкрито, че в главната роля е кастнат не актьор, а професионален илюстратор.

Почитане паметта на Клод Дебюси

За да отпразнува деня, в който преди 151 години е роден един от най-влиятелните композитори на всички времена, екипът, който се занимава с дудълите, създава един от абсолютните си шедьоври:

кратко анимирано филмче, чието действие се развива в европейски град от края на XIX век.

Всичко това, разбира се, под звуците на една от най-известните композиции на Клод Дебюси.

Хелоуин 2012

Всяка година празникът на Вси светии е сред любимите поводи за избухване с нещо креативно в дудъл отдела на Google, но през 2012 дали заради очаквания Апокалипсис или просто заради прилив на вдъхновение, те просто надскочиха себе си. В крипарската улица, която са създали, нещо страшно дебне зад всяка врата, а

ако си мислиш, че нещо те следи с очи, то обикновено е така.

Пак мен

В свят пълен със смазваща графика и VR приключения, стане ли дума за ниво на забавление в една видеоигра, все още е трудно да биеш добрия стар Pac Man. По случай 30-ия рожден ден на човечето с безкраен апетит се появи дудъл версия с оригинални цветове и музика, а за допълнителен реализъм даже бяха оставени реалните бъгове на оригиналната игра.

Трибют към Фреди Меркюри

В деня, когато рок легендата щеше да навърши 65, Google сложи на началната си страница кратко филмче, в което под звуците на великото Don’t Stop Me Now на Queen в микс от архивни кадри и всевъзможни по стил анимации преминаваме през всякакви състояния на духа в рамките на няколко минути.

Без съмнение един от най-страхотните трибюти към Фреди Меркюри на всички времена.

Доза вдъхновение от Сол Бас

Стане ли дума за класически графичен дизайн, Сол Бас е в своя собствена категория. През 2013, точно 93 години след рождението на най-големия майстор във визуалния минимализъм на илюстрациите, Google сложиха

кратка анимация в стилистиката на класическите филмови надписи, изключително вдъхновена от работата на гуруто,

особено за трилърите на Алфред Хичкок.

Юбилеят на Джон Ленън

Първото анимирано видео в историята на дудълите естествено беше посветено на най-великата рок звезда на всички времена и икона на няколко поколения. Този своеобразен клип към песента Imagine не е просто трибют, а съвсем отделно произведение на изкуството с препратки и детайли, които феновете на The Beatles определено оцениха. Специално споменаване заслужава и

гениалният момент как „о“-тата на Google се превръщат в очилата на Джон Ленън.

Мууг и неговият синтезатор

По случай 78 години от рождението на Робърт Мууг, изобретател на първия аналогов синтезатор, отборът, отговорен за дудълите в Google, създадоха напълно функциониращо копие на тази джаджа.

С помощта на мишка и клавиатура всеки можеше да се вживее в ролята на авангарден творец от 60-те,

развихрен над кийборда на своя Moog. Не само това, но всеки резултат от експериментите по темата можеше да се записва и шерва за ужас на работодателите, които въпросния ден директно го писаха в графа „Дъждовен“.

Виж още: 5 вечни класики – нещата, които никога не са си тръгвали

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *