Must see: Невероятните илюстрации на София и хората ѝ от Вяра Бояджиева

От днес новата книга на Вяра Бояджиева „Моята София и други образи” е в книжарниците, а ние ти разказваме подробности за това съвършенство

0 коментара Сподели:

снимки: Вяра Бояджиева

Талантът е най-заразяващото нещо на света, а когато го видим претворен и вдъхновен от любимата ни София, образите, хората и улиците ѝ, ние можем да кажем само едно огромно „браво!“.

Точно това „браво“ усетихме, когато видяхме за пръв път новата книга на Вяра Бояджиева – „Моята София и други образи“,

която от днес е в книжарниците, благодарение на издателство Точица. В книгата са уловени всички ключови места и персонажи от любимата ни столица – мъжът, който върви с пълна туба минерална вода до Дома на киното, момичето, което танцува между двойките пред Народния театър, продавачът на книги на моста на „Граф Игнатиев“ и жената, която крачи пред него, без да забележи как кученцето ѝ въобще не иска да я следва.

Момчето, което чака в дъжда на спирка „Вишнева“ и жените, които пушат и пият кафе на припек пред фризьорските си салони, докато чакат боята „да хване“. Между страниците виждаме цялата магия на любимия ни град – цветовете, ключовите локации, лицата, улиците, динамиката, комичните ситуации, героите на всеки булевард, на всяка пейка и във всеки квартал.

Уловено е Езерото в Дружба, играта пред блоковете, която помним от нашето детство, пазарите и зимните пейзажи. Тези ситуации са познати на всеки.

Но умението на художничката ги изпълва с вътрешна светлина, с нежен колорит, който ни кара да погледнем навън

и да се питаме възможно ли е наистина нашият град да бъде такъв, дали не е рисуван по въображение, по спомен. Припомняме ти, че Вяра Бояджиева завършва Academy of Fine Arts of Bologna, както и магистратура в Cambridge School of Art. Печели престижната награда за илюстрация на Victoria & Albert Museum в Лондон – „Студент на годината, подгласник“, а в момента работи на свободна практика по света и у нас. Великолепният контекст, цветовата гама и образите, които изгражда, са толкова очарователни и пълнокръвни, че почти можем да ги чуем, докоснем и усетим. Тя е позната на читателите с илюстрациите и българските корици на книги на автори като Мая Анджелоу, Джонатан Сафран Фоер и Джейн Остин.

Вяра вече има издадени три илюстрирани книги в различни международни издателства. В две от тях е художник (Misé Misé и A Day That’s Ours), а в последната – Word Trouble за издателство Walker Books, е самостоятелен автор. Както ни казва самата авторка за „Моята София и други образи” –

„Рисувах, скицирах и писах с много любов, може би както никога, и се надявам да го почувствате в страниците. Обичам София и обичам хората ѝ“.

Ние пък обожаваме Вяра и ѝ желаем още много такива страници, които да ни припомнят защо София е красавица от крайчеца на косите до всеки ъгъл на изящните ѝ пръсти. Повече за Вяра и творчеството ѝ те очакват тук.

За още от същото – виж The Sofianer 2: култовото въображаемо списание и неговите корици

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *