Икари 2021 – изкуството е по-силно от всичко

Най-престижните театрални награди доказват, че изкуството е по-силно

0 коментара Сподели:

Юбилейните награди Икар, които бележат 100 години от създаването на Съюза на артистите в България, тази година имаха даже още по-специално значение. Те за пореден път доказаха, че

театърът винаги ще оцелее, даже и след най-тежката година за всички сценични изкуства в света.

По официални данни на комисията, постановките на база на които са направени номинациите, са впечатляващите 95 представления. Факт, който председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев коментира с думите: „Колегите не са спрели да работят по време на цялата пандемия, което е прекрасно“.

По традиция Икарите се връчват в Деня на театъра, но и тази година церемонията беше с намален размах и при стриктно спазване на допустимите ограничения на 50% капацитет на залата.

Сред високите точки на вечерта бяха наградата за изключителен принос към театъра, връчена посмъртно на Татяна Лолова и Валери Йорданов за Водеща мъжка роля като Рамадан Дервишов в „Караконджул“ по „Дервишово семе“ от Николай Хайтов с режисьор Стоян Радев.

Хората са преживели всякакви чуми, войни и т.н. Зрителите доказаха, че наистина театърът трябва да продължава да се случва!,

коментира актьорът. Втора победа за режисьора Стоян Радев дойде и с наградата за Водеща женска роля, която спечели Ирини Жамбонас за Марта в „Кой се бои от Вирджиния Улф“. В категориите за Най-добър спектакъл и Драматургичен текст пък триумфира Елена Телбис с постановката „Боклук“.

Сред другите наградени бяха Поля Йорданова за Дебют, Александър Тонев за Поддържаща мъжка роля, Радена Вълканова за Поддържаща женска роля, Мира Каланова за Сценография, Христо Намлиев за Авторска музика и Диана Добрева за Режисура. 

Тук отдаваме заслужено внимание на българските участия в Холивудски продукции

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

 
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *