Жени Ковачева: Успех е да следваш мечтите си

Local Heroes - рубриката, в която те запознаваме с успелите хора тук и сега

0 коментара Сподели:

Стиляна Иванова

Жени е сред хората у нас, които доведоха до революция бизнеса с цветята. Тя остави китките в целофан да подсмърчат на задния ред на миналото и даде светлина на хубави цветя, красиво аранжирани букети и още куп красоти, които сама създава с ръцете си ежедневно за всевъзможни случки и поводи. Говорим си за успеха зад цялото това ароматно изживяване… 

Пътят към успешното бизнес начинание обсипан ли е с цветя и рози?

В тази професия буквално биваш обсипан, цветята заемат цялото ти съзнание, сънища, планове. Откриваш ги след работа на всевъзможни места – в джобовете, обувките, косата. Шегата настрана. Определено е сложна и трудоемка професия, не както често пъти бива възприемана отстрани и леко неглижирана. Необходимо е цялостно отдаване, да съумяваш да се справяш с динамиката и кратките срокове за изпълнение, когато става въпрос за мащабни поръчки, проекти и събития.

Изисква се изключително постоянство, много любов, разбира се, и съответно да ѝ посветиш безброй безсънни нощи в труд.

Какво ти се иска някой да ти беше казал в началото му?

До голяма степен смятам, че бях добре подготвена какво да очаквам. Не съм хранила илюзии. Единствено личното свободното време е все по-малко и напоследък се опитвам да преразгледам приоритетите си, истински важните неща в личен и професионален план, да се посветя предимно на интересните и вълнуващи проекти.

Кой беше най-големият ти страх, когато заряза кариерата си на стилист, за да се гмурнеш в света на цветята?

Смятам, че любовта ми към красивото и в частност цветята е дълбоко заложено в мен. Винаги ще го търся и ще работя много под една или друга форма на дизайн. Бях се подготвила за рисковете, но сякаш съм предусещала, че това ще бъде една отворена врата към по-добри, изпитваща удовлетворение времена, и не съм се страхувала, а смело слушах сърцето си.

Виж повече: Люба Христова: Успехът е в това да си щастлив

Как човек може да мотивира себе си, за да поеме подобен риск? 

Идеята, че имаш възможността сам да решаваш и избираш как да протече всеки твой ден в твоя ритъм, е завладяваща. Стремежът и мотивацията, че всички усилия, които полагаш с целия си капацитет, имат смисъл единствено и само ако бъдат подобаващо оценени и това си заслужава изцяло, защото работиш за себе си. Единствено ти си отговорен за един процес от – до. Необходима е съвкупност от много личностни качества. Според мен преди всичко е необходим талант, креативни идеи, много труд, чувство за отговорност, комуникативност и организационни умения.

А ти имаш ли предходна афера с цветята – какво те провокира да станеш флорист?

Винаги съм обичала цветята и съм се възхищавала на вечния и най-добър учител – природата. Възникна момент, в който не намирах нужния смисъл и желаното развитие. Все повече и повече се нуждаех от промяна и ме връхлетя идеята в разговор с приятел. Беше както спонтанна, така и добре анализирана стъпка, след което свойствено запретнах ръкави и дадох максимума от себе си, за да се случи.

Неведнъж съм казвала – определено открих себе си.

Всъщност това, което те отличава от всички в бранша, е оригиналният дизайн. С какво флоралният дизайн се отличава от останалите – какви са характеристиките?

Материята е деликатна, работиш с елементи, които според мен са съвършенството в природата. Тя е вечно вдъхновение за всеки артист и естет. Какво по-добро от това да черпиш вдъхновение от извора? Смятам, че на емоционално ниво тази форма на дизайн е по-достъпна, за по-широка аудитория, а същевременно е много по-пленителна и силно въздействаща. Не обичам ограничения, допадат ми сложни цветови взаимодействия, смесване на структури и по този начин отново рисувам, но с други изразни средства. Можеш да покажеш толкова неограничен брой комбинации, възможностите са наистина необятни.

Виж повече: Филип Бояджиев: Успехът е в процеса

Има ли тенденции и защо рядко ги виждаме в цветарските магазини у нас?

Има различни тенденции, разбира се, така както в света на модата. Винаги присъстват основни и няколко микро тренда. Доскоро у нас се бяха утвърдили някакви шаблони и стереотипни наслагвания с годините и сякаш всичко се изчерпваше като възможности с това. Наблюдаваше се липса на добри примери в правилна посока, недостатъчна информираност и усет към детайла. Напоследък има раздвижване, вероятно заради наличието на повече визуални материали от чуждестранни източници и съответно търсенето им особено за сватбени декорации. Сега обаче започвам да забелязвам много честа повторяемост на елементи и конкретни декорации и до известна степен неминуемо ще се получи пренасищане на някои определени тенденции. Майсторство е това да ги предвиждаш или създаваш!

Имаш ли цветя у вас, или обущарят ходи бос?

Имам, разбира се. Отглеждам различни и разнообразни видове, но не бих могла да скрия, че напоследък нямам необходимото свободно време, за да получат максимално това, което заслужават. Прекарвам дълго време през деня в работа сред цветя, така че аранжировки от рязан цвят все по-рядко присъстват у дома. Ако се има предвид това, то в този аспект, да. 

По цветето можеш ли да познаеш човек? Какви цветя избират различните хора?

Да, би могъл. Понякога това е свързано по-скоро с емоционални усещания, деликатност, осанка, стил, но често пъти могат да се забележат и визуални сходства.

Коя е любимата част от работата ти и коя е трудната с днешна дата?

Любими са ми различните идеи и смели решения за декорации, тогава е истински омагьосващо и силно вдъхновяващо. Удоволствието и удовлетворението, което получаваш от щастливи, впечатлени клиенти, е безценно.

След искрената емоция, добрата оценка и признание забравяш несгодите и умората. Щастлив си, защото си е заслужавало. Дарил си красота и си бил част от нещо, което ще се помни.

Трудната част се изразява в това, че все по-малко намираш време за себе си, нямаш възможност да се посветиш на близките си, а също така е все по-трудното планиране на пътувания, които толкова много обичам.

На какво те учат цветята, ароматите?

На естетика, хармония, респект. Ароматите въздействат силно на всички нива. Способен си да запомниш чрез тях ярък момент от детството, красив миг от сезон, свързваш ги с пътешествия и дестинации, с любов. Във всеки етап се нуждаеш от определен аромат. Такъв, който те релаксира, тонизира или те води до истинско опиянение и пристрастяване.

Какви качества всъщност са нужни, за да бъдеш успешен човек?

Безспорно според мен, за да си истински човек преди всичко и след това да откриеш пътя към успеха, трябва да притежаваш добродетели, усърдие, любознателност, силна воля, истинска любов към това, което правиш, и щипка късмет, разбира се, но най-вече е необходимо много, ама много труд.

Какво всъщност е успехът за теб?

За мен успехът означава да работя за моите мечти. Докато продължавам да се движа в правилната посока, се чувствам успешна.

 

Усмивката на Александрина от Paraplanner

Светлин Наков: Успехът е в това да ставаш по-добър всеки ден

Кои са бюти тайните на лятото?! Виж ги в новото ни видео

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *