Хилда Казасян: джазирано удоволствие

Джазирано удоволствие

0 коментара Сподели:

София няма да остане без джаз, въпреки всичко и в името на добрата и смислена музика.

Срещнахме Хилда Казасян в периода, когато A to Jazz беше на хоризонта. Тя обаче е и тук, за да ни одухотвори с нейната доза джазирано удоволствие. Задаваме няколко въпроса, притихнали в прегръдките на града.

Градът е опияняващо място. Коя музика най-много му отива?

Която обичаш да слушаш. За мен музиката, която отива най-много на моя град, са джазът и класиката. 

С кои емоции си кореспондира най-често джазът?

Когато той е свързан с всичко в живота ти, то няма емоция, с която да не кореспондира или която да не допълва, да я прави по-силна или при нужда даже да успее да я смени. 

А ти как се чувстваш към музиката си?

За мен тази музика е цялото ми усещане към света въобще. Това касае както самата музика, начина ти на съществуване, взаимоотношенията ти, та дори, ако щеш, и начина ти на хранене. 

Мислиш ли, че джазът у нас е бездомен? 

Аз съм щастливка в това отношение. Освен че работя с едни от най-добрите джаз музиканти в България, в последните години направихме над 60 концерта в препълнени зали, в почти всяко кътче на страната ни. В този смисъл няма как да се съглася с това твърдение. 

A to Jazz Concerts приютява градските хора в прегръдките на джаза и тази година, макар и не като мащабния фестивал, който познаваме. Какво да очакваме от теб в горещата юлска вечер?

Надявам се, ще ви изненадам приятно с премиерата на последната ни концертна програма „Да послушаме кино“. Заедно с Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов и Михаил Йосифов и специалните ни гости Теодосий Спасов и Васил Петров изпълнихме тази програма за първи път миналата година в препълнената Зала 1 на НДК. Защо казвам премиера – защото към нас се присъедини Плевенската филхармония с диригент Борислав Йоцов, с едни чисто нови фантастични аранжименти, направени от изключителните Христо Йоцов и Живко Петров специално по този повод.

Програмата включва едни от най-популярните и най-красиви песни от старото красиво българско кино.

Цялата тази приказка е допълнена от мултимедия, подготвена от Васил Къркеланов.  

Какво има в тези времена и във филмовата музика, че ти се прииска да ги пренесеш в проекта и съответно в 2020-а?

За мен тази музика носи една много особено образна и романтична атмосфера. Това беше отдавнашна моя мечта и съм безкрайно щастлива, че се реализира по най-добрия възможен начин.

Изкуството и музиката в частност ни позволяват да изразим гледната си точка. Всъщност ти как гледаш на света, в който живеем тези дни, и как би го изпяла?

Хубаво е, че все пак има място като „Платформа А6“ и A to Jazz Concerts, за да има въобще възможност да изпееш каквото и да било! А иначе – като на всяко нещо в живота си – търся да намеря добрата страна в тази толкова странна ситуация, а тя за мен е, че това ще се превърне в един изключително трансформиращ период, от който, надявам се, в крайна сметка ще излезем мъничко по-добри, мъничко по-притихнали или поне малко по-благи.

Какво ти предстои, ще можем ли да ви слушаме още някъде?

Дай боже, засега ни предстоят поредица от 10 концерта в различни градове на България, в които ще представим тази програма с Плевенската филхармония. Отделно от това на 8 август в Банско с „Биг бенд Благоевград“, заедно с Христо Йоцов ще изсвирим нашата съвместна програма с едни от най-известните джаз стандарти, изцяло аранжирана от Христо Йоцов, а на 14 и 15 август ще бъдем със същата програма на Nisville Jazz Festival в Ниш. 

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *