Кино и вино

Любопитна селекция от филми и прекрасни вина, посветени на гурме културата

0 коментара Сподели:

За трета поредна година партньорството между една от водещите български изби Домейн Бойар и София Филм Фест предлага на зрителите вълнуващо преживяване за сетивата със селекцията филми и вина от програмата „Кино и вино”. Тази година вината, които Домейн Бойар ще предложат на зрителите като комплимент към всяка прожекция са медалисти и носители на отличия от най-престижните наши и световни винени конкурси!

13.03. / 20:30
Предложение за ценителите на хубавото вино и хубавото кино е индийския филм „Кутия за храна” (2013) на режисьора Ритиш Батра. Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът отвежда зрителите в Мумбай, където едно от чудесата на града е разнасянето на кутии с храна.  В темата на този филм Домейн Бойар ще предложи на публиката вино от артистичната колекция си колекция Ars Longa, което е купаж от два много известни и все по-обичани от любителите на виното бели сорта – Совиньон блан и Пино Гриджо. Виното впечатлява с ярки и запомнящи се аромати и дълъг екзотичен плодов вкус. Носител е на два златни медала от Винария 2012 и 2013.

22.03. / 16:00
„Правете хумус, не война” (2012) на режисьора Тревър Греъм представя битката за най-известното ястие от нахут. Но това е битка, в която няма войници, куршуми или танкове, има само нахут и хумус. „Правете хумус, не война” е хумористичен поклон пред най-известното ястие от нахут. Но това е и личната история на Греъм, за баща му, който е бил в Палестина по време на Втората световна война, и за две жени в живота му – едната сирийка, другата еврейка, с които споделя голямата си кулинарна страст. Хумусът се съчетава чудесно с бяло вино и по-точно със сорта Траминер. Затова Домейн Бойар тук ще предложат на публиката виното Quantum Traminer, което е носител на два златни медала – от Concourse Mondial de Bruxelles 2010 и 2011.

14.03 / 18:00
„Истории за храната и душата” (2013) на режисьора Тонислав Христов е разказ за Сатовча – малък град в България с население от 2021 жители от различни етнически и религиозни групи – православни българи, мюсюлмани турци, помаци и роми евангелисти. С тази прожекция зрителите ще опитат виното Ars Longa Сира, Каберене Фран и Мерло. Интересен и вълнуващ купаж от три големи винени сорта. Вкусът на това вино е дълбок, пикантен и запомнящ се. Виното е носител на златен медал от Vinalies Internationales Paris 2011 и от Concourse Mondial de Bruxelles 2012.

29.03. / 16:15
„Jadoo” (2013) на Амит Гупта е семейна комедия за двама братя, прекрасни готвачи, които се скарват помежду си. В унисон с темата на този филм публиката ще се наслади отново на вино от артистичната колекция на Домейн Бойар – Ars Longa, което е купаж от два много различни, но еднакво интересни бели сорта – Шенин блан и Шардоне. Виното също е насител на два златни медала от Винария 2012 и 2013.

23.03. / 15:30
В „Хубавата Марта” Сандра Нетелбек разказва историята на Марта Клайн – готвач в гурме ресторант в Хамбург. Професионалист, живеещ само заради работата си, тя трудно общува с хората извън заведението. Вманиачаването й в кулинарния свят понякога дори води до конфронтация с клиентите. С тази зрителите ще опитат вино от най-награждаванат серия вина на Домейн Бойар Quantum Розе от сортовете Пино Ноар и Сира. То се отличав със сочен вкус на зрели горски плодове и с това, че е носител на сребърен медал от най-престижният конкурс за розе в света Concourse Mondial du Rose в Кан и златен от Винария.

1.04. / 19:00
Още един филм ще бъде включен в специалната селекция „Кино и вино” на фестивала – българския филм „Кулинарни престъпления” на Александра Вал. Виното, което зрителите ще опитат по време на прожекцията на филма е Ars Longa Мавруд и Рубин. Интересен бленд между двата емблематични български сорта. Виното се отличава с дълбок и плътен цвят и вкус и пленява сетивата с очарованието на плодовите си аромати. Носител е на златен медал от Винария 2012.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *