Пет филма, за които всички говорят

В края на месеца Дом на киното е събрал за теб няколко ленти, за които доста се шумя напоследък, а ние чинно ти докладваме какво да избереш.

0 коментара Сподели:

Когато говорим за кино, нещата често са на границата, защото великите филми за едни може да се окажат безкрайно посредствени, погледнати през очите на други. В последните седмици обаче няколко заглавия определено разбуниха духовете и къде за хубаво, къде за не чак толкова – привлякоха вниманието на жадните за нови изживявания киномани.

Ние ти ги показваме, а пък ти ще кажеш кое наистина те впечатли и къде нещата не бяха чак като за голям екран.

ЗЕЛЕНАТА КНИГА

Да, няма как да не започнем с най-обсъждания филм на родна територия именно заради участието на чисто нашия си Димитър Маринов, който, каквото и да си говорим, достойно застана на огромната „Оскар“ сцена. Българското флагче в джоба разбуни духовете повече от патриотичен статус на Кубрат Пулев, но нашето мнение си остава, че Маринов заслужава огромно уважение и респект за постижението. Филмът ни разказва за Тони Лип, който е нает да бъде шофьор на д-р Дон Шърли – световноизвестен чернокож пианист на турне, започващо от Манхатън и стигащо до дълбокия Юг. Именно на това пътешествие двамата трябва да разчитат на Зелената книга, която да ги насочва към безопасните по това време места за афроамериканци.

Къде: Дом на киното

Кога: 31.03.2019 г., 13:45 ч.

СУТИЕНЪТ

Филмът „Сутиенът“ е толкова Кустурица, че не знаем как по друг начин да ти го опишем, въпреки че е продукция на Германия и Азербайджан, с режисьор Файт Хелмер. Историята разказва за машиниста Нурлан, който кара влака към Баку за последен път, преди да се пенсионира. По пътя през кварталите в града влакът му закача син сутиен от нечий простор. За да избяга от самотното си съществуване, Нурлан тръгва на най-приключенското пътешествие в живота си: да открие собственичката на това любопитно бельо. Ние лично мислим, че това е лента, за която ТРЯБВАШЕ да се говори повече на таз годишния София Филм Фест, така че ако не си я гледал – сега му е времето.

Къде: Дом на киното

Кога: 30.03.2019 г., 14:00 ч.

УЮТ

Камен Донев пусна отворено писмо към всички ония, които са тук, но ги няма, с което предизвика взрив от реакции и мнения. За писмото дълго ще се говори, но всъщност много от твърденията са, че именно недобри отзиви към неговата лента „Уют“ от 2019 г. са предизвикали обръщението на Донев. Ние не знаем каква е истината, но със сигурност искаме да видим филма на големия Донев с участието на Бойка Велкова, Ники Сотиров, Стефка Янорова, Захари Бахаров, Валентин Танев, Албена Колева, Камен Донев и Патриция Пъндева.

Къде: Дом на киното

Кога: 01.04.2019 г., 15:00 ч.

АГА

Филмът „Ага“ откри София Филм Фест 2018 г. и ние бяхте там – в огромната Зала 1 на НДК, очаквайки с интерес какво ще видим. Интересното е, че независимо от разностранчивите мнения, за лентата продължава да се говори оживено и тази година, което я поставя и в настоящата класация. Историята ни разказва за Нанук и жена му Седна, които живеят в безкраен лед и сняг. Когато Седна се разболява сериозно, Нанук трябва да се сближи с дъщеря си Ага, която се е отрекла от традиционния живот. Изведнъж на Нанук му се налага да се справя със свят, който не разбира и в който няма място за хора като него.

Къде: Дом на киното

Кога: 01.04.2019 г.. 18:00 ч.

ЕЙМИ

За нея думите никога не стигат. Скандална, безумно талантлива и безумно зависима. Тя правеше взрив с всяко свое появяване – ето защо и лентата за нея беше тема номер едно при излизането си. Уникалният талант на Ейми Уайнхаус привлича вниманието на целия свят. Чист джаз артист в най-автентичния смисъл, тя пише и пее от сърце, използвайки музикалната си дарба, за да анализира собствените си проблеми, а този документален разказ ни прави част от големия ѝ свят.

Къде: Дом на киното

Кога: 30.03.2019 г., 18:00 ч.

За още филми – виж 20-те най-великио сериала от едно време.

Или си припомни 10 от най-добрите филма за 2018 г.

Градски филми 24/7 излъчваме още на нашия инстаграм профил.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *