15 ресторанта в центъра на София, съвсем подходящи за вино вечери

Най-добрите места за вино в града

0 коментара Сподели:

В предпразничния ни брой ще направим обиколка на любимите места, подходящи за дълги, пивки, а и вкусни вино вечери. Не се задоволяваме с малко, и затова ще намерим сили да обиколим и опитаме от най-добрите вина в централните софийски ресторанти и освен това ще препоръчаме за всяко едно от тях подходящото плато или специалитет, подхождащ на всеки предлаган ни сорт вино. Разбира се, че с нас ще вземем и фотограф, за да увековечи тези вечери, и така ще можем да споделим целия сенс с теб, който точно сега си търсяш подобни места за вълщебни моменти.

Adella Ristorante Italiano by Gabriele Federici

Само на десетина минути пеша от Интерпред, ресторантът е отбивка от пис- тата на живота в центъра и Колизеум на италианската кухня, при това с безплатен детски клуб с аниматори. Минаваме през Adella Cake O‘Clock и миризмата на прясно изпечени кроасани и сядаме сред индустриалния шик. Другаде е сърцето на ресторанта – в ръцете на шеф готвача Габриеле Федеричи. Той ще ти каже, че всяка от рецептите му е тайна, отлежавала с поколения, и че Adella е единственият ресторант в България, член на Eccellenze Italiane. Докато опитваме тальолини с крем от патладжан и поширано яйце, си казваме, че в това няма нищо чудно. Роден в Рим, Габриеле прави първите си пици в пекарната на своята баба още преди да се е научил да чете. Потъвайки във винената листа, ние се отправяме към Сицилия, Трентино, Тоскана и Венеция. В случай че се уморим от пътешествието, бутиковият уют на Adella Boutique Hotel в сградата на ресторанта е на наше разположение.

ул. „Тинтява“ 15Г
0885 05 04 03 

ALE HOUSE

Образцовият градски дом на живото пиво, обзаведен в тъмно дърво и кожа, е идеалният сборен пункт за големи компании в зимните вечери. И едно от малкото места, в които можеш да „отстреляш“ качествено дивечово месо. Наденички­ те, кюфтенцата, основ­ ните ястия от елен и диво прасе с горски плодове вървят прекрасно с превъз­ ходните вина от винарска изба СТОБИ в Ale House.

ул. „Христо Белчев“ 42
088 432 0400  

BOHO

Благодарим на създателите на Ribs Brothers за острова на градските хедонисти. Тук времето е с небрежно спуснати коси, а храната – истинско пътешествие. Ориенталските дипове и пикантните фалафели събират приятели и пресичат социални кръгове. А Surf & Turf-ът със скариди, телешко и аспержи си умира за чаша от тосканското вино мерло Quercegobbe.

ул. „Христо Белчев“ 29
089 645 1458 

CAVA

Кръстен на каталунско пенли- во вино, CAVA е не просто вино бар. Това е всекидневната на града, която гледа към вътрешния двор – на вниманието, вкуса и ежедневието ни. Винтидж стилът с индустриални нотки, тихата музика и приглушената свет- лина са идеалната гарафа за внимателно подбраните бутилки вино. Защо не в компания на поркета с хрупкава коричка, овкусена с чили, печен чесън и портокалова глазура.

ул. „Парчевич“ 52
088 777 0027 

FOX & HOUND

Старият английски стил те лъхва още от вратата, а европейската кухня с ирландски специалитети ти помага да се намериш в превода. Новата и богата селекция вина е съобразена с различните породи телешко и говеждо като Фиорентина, Блек Ангъс или Шароле, а от пъба горещо препоръчват морски дарове с някое винените предложения от Италия, Испания и Нова Зеландия.

ул. „Ангел Кънчев“ 34
087 633 1419 

HASIENDA

Тук си като на гости на д-р Пейчо Пейчев – дядо на настоящия собственик на къщата. Духът на времето витае дори сред дизайнерския интериор. Кухнята е европейска, с намигване от Испания, а винената листа е корида на сетивата. Патешко филе Бигарт, свинско бонфиле с аромат на трюфел на пещ – каквото и да избереш за компания на бутилираната поезия, небцето ти ще е във възторг.

бул. „Цар Борис III“ 94
0886 276 973 

LA TERRAZZA DI SERDICA

Италианският ресторант La Terrazza di Serdica на последния етаж в бутиковия хотел Arena di Serdica ни очарова с изискани ястия от страната на Ботуша. Ще те зарадват с отличен вкус и перфектна естетика с всяка чиния. Шеф Иджинио Кортело ти поднася апетитни предложения като любимото ни ризото с радичио в компанията на чаша червено вино Alturis Cabernet Franc от Фриули – Венеция Джулия.

ул. „Будапеща“ 2
0886 898 905

JASMINE

Jasmine Gastro Bar е истински хамелеон в градската гастрономическа джунгла. Място, пулсиращо с твоя лайфстайл, резониращо с деня и нощта. Добре дошъл си на бизнес обяд, гарниран с тиквени пръчици и босилеково песто, на чаша уиски и солени бонбони от синьо сирене или горгонзола след работа или на неделен брънч с яйца „Бенедикт“ и шампанско… Гладът ти за събития също ще бъде утолен. Седмиците на pairing между храна и напитки или тези на виното са чудесен повод да превърнеш уютното пространство на гастро бара в своя всекидневна. На твое разположение са 150 различни вина от цял свят, разделени на категории. Chic & Casual, Grande Italia, Les Magnifiques, Bulgaria’s Legacy, Picasso’s Journey са само някои от главите на дебелия винен том. Повече от 80 можеш да консумираш на чаша, като Jasmine любезно са се погрижили да те упътят в избора, в зависимост от настроението и храната, с която ще ги съчетаеш.

ул. „Г. С. Раковски“ 114
0878 633 505 

MAMMA MIA

За кулинарните ветерани от Mamma Mia пиците, пастата, месните делика- теси и сирената на стара Италия са религия. А ние с удоволствие се посвещаваме в нея. Южната ита- лианска кухня се разгръща в пене с броколи, талиателе с телешко и мезалуни с тиква и горгонзола, а гастрономическият средиземноморски бряг среща лозята на Тоскана в чаша Castello d‘Albola Oso от едноименното средновековно село. 

ул. „Цар Шишман“ 39
0884 207 036 

OSTERIA SAN MARCO

Семейното заведение ни напомня на фамилните ита­ лиански ресторантчета, лежерно кръстосали крака на тротоара. Защо да хап­ неш в кварталната заеш­ ка дупка в компанията на стара шевна машина Singer и чаша токайско вино? От любов към табиета! Пресни равиоли, лингуини с лан­ густини, глиган с качамак и спанак: готвачите от Италия имат много зайци в ръкавите си. И подходящо вино към всеки от тях.

ул. „Цар Симеон“ 82
0894 377 807 

TEMPERO

Името му означава подправка и това не е случайно – тук вкусът е добре отлежал в маринатата на времето. Подготовката на базовите сосове и месото понякога отнема денонощие, а всяко ястие от менюто резонира с конкретно вино от стария и новия винен свят. Tempero ти поднасят и хубава селекция български вина. Всичко, което трябва да направиш ти, е да пуснеш духа от бутилката.

ул. „Голо бърдо“ 2
0878 704 470 

THE VIEW

Нямаме търпение за фено- меналната новогодишна заря в панорамния The View. Дотогава се наслаждаваме на съобразеното с постите веган меню, което ни спечели с Равиола с крем от кашу и тофу, разноцветни пълнени чушки с див ориз и сладък тарт с кокосово масло, печени дюли и бял шоколад за десерт. Комбинираме го с чаша елегантно бяло вино Аугео Фемили Естейт Совиньон блан 2017.

бул. „Витоша“ 89Б
Милениум център, ет. 24
0889 724 124 

VINO & TAPAS

От девет години Vino & Tapas има специално място в сърцата на градските вино ценители, които две поредни години го избират за най-добър вино бар в Go Food and Drinks Awards. Новото им меню ще те очарова с перфектно поднесено свинско печено с домашен айвар, печено цвекло, брънзa, чипс от земна ябълка. Без да изневеряват на стила си, ще ти поднесат и нови винени предложения, всеки ден.

бул. “Княз Ал. Дондуков” 38
087 841 0930 

КОСМОС

Качамак с брънза от овче мляко, телешки бузи с трахана или домашна юфка – каквото и да избереш, няма да си джудже в звездната система на „Космос“. Винената листа пък е истински пътеводител за галактическите стопаджии. Бъди готов за калейдоскоп от местни сортове. „Космос“ работят с малки семейни изби и бягат от комерсиалните етикети. Знаят, че страстта към виното е лимитираната версия на успеха.

ул. „Лавеле“ 19
0888 200 700

РАКЕТА РАКИЯ БАР

Ракета барът ще ти сер­ вира историята алангле. Интериорът е декор на социалистическия строй, пълен с исторически и гастрономически арте­ факти. Разядката е циган­ ска баница, подправката – носталгия. Ако опиташ запържена саздърма с праз лук и манатарки и поглед­ неш традициите на неда­ лечното минало през чаша типично български мавруд, няма да съжаляваш.

ул. „Янко Сакъзов“ 17
02 444 6111 

Виж кое е най-новото място за вино в града.

Последвай ни в инстаграм.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *