Двама българи в лодка и един океан зад тях

За първи път в историята, при това в сезона на ураганите

0 коментара Сподели:

Ако си мислиш, че с баща си си имал приключения, помисли отново. Максим Иванов, който е на 17, се превърна в най-младия океански гребец в света с покорен океан. Заедно с баща си Стефан в лодката NEVEREST той премина Атлантическия океан от континентална Европа чак до Южна Америка като по пътя двамата поставиха редица рекорди. Трипчето между Портимао, Португалия, и Бриджтаун, Барбадос отнело 105 дни с тотал на километрите 8230.

Това е първата подобна океанска гребна експедиция за България в историята,

но по-важно – никой до сега не е направил успешно прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад в периода юли – октомври, още известен като сезона на ураганите. За щастие историята завършва с хепи енд. А само като си помислиш, че в старта на тази леко самоубийствена мисия Максим даже е бил на 16 (точно така, партито е било с баща му в лодка насред океана). Интересен факт: крайната точка на пътешествието първоначално е била Бразилия, но ситуация с Covid-19 променя плановете им.

Лодката NEVEREST е създадена от тийма баща и син, изградена от фибростъкло и епоксидна смола, специално за това приключение.

И да, името ѝ идва от концепцията за липса на почивка или на английски never rest. Въпреки, че разчита на най-първичния начин на задвижване, лодката е оборудвана с всички последни навигационни системи като дори разполага с автопилот. Като всяко истинско приключение и това включва рискови ситуации – двамата пътешественици преминават през гръмотевична буря с много светкавици, огромна риба марлин в непосредствена близост, както и недостиг на провизии. Максим и Стефан се изхранвали основно с улов от океана, а на 88мия ден техен верен приятел дошъл с платноходката си и екипаж от куче и котка, за да им осигури храна и вода за финалната права. Истински филм!

Повече снимки и подробности за пътешествието можете да откриете на официалната им Фейсбук страница.

Двамата гребци правят това постижение със специална кауза, а именно кампанията на Министерството на здравеопазването „ДА! ЗА ЖИВОТ!“, която цели да повиши информираността в обществото за даряването на органи и да окуражи повече хора да спасят живот, като бъдат потенциални донори след смъртта си.

За още едно българско постижение, но от съвсем различен и отдавна признат характер, ти разказваме тук. 

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *