Софийските потайности: 5 от най-яките скрити заведения

Тези места няма как да ги откриеш сам – някой трябва да те заведе

0 коментара Сподели:

Всеки град има свое тайно лице, скрито от туристите, до което достигат само най-вътрешните хора. В Ню Йорк са нелегалните рейвове в Бруклин, в Париж са партитата с парола, в Берлин – клубовете извън тур гайда. София също има своите сикрет спотове, своеобразни оазиси от комерса, далеч от мейнстрийм дестинациите и светлините на прожекторите. Нарочно не слагаме адреси – ако искате да попаднете там, просто попитайте правилните хора.

Ето кои са нашите любими тайни местенца в столицата:

ХАМБАРА

По разказите на поколението над мен „Хамбара“ винаги си е бил там и винаги си е бил същият – място, където времето сякаш е спряло, окъпано в топлата светлина на свещите. Там правилото „почукай, за да ти се отвори“ важи с пълна сила. Някога фейс контролът е бил по-строг и е трябвало да си се появявал поне веднъж по телевизия ММ, за да бъдеш допуснат вътре. ВИП-овете даже си имали собствени ключове. Сега явно някой е казал на един англичанин, който е обещал да пази тайна и е довел целите Британски острови, защото българската реч често е малцинство. Това обаче добавя още едни страхотни нюанси в преживяването на всяка вечер, прекарана в тази страхотна и артистична бохемска дестинация. 

Виж повече: Ще станеш "Гадже на годината" с ето тези подаръци за св. Валентин

ДОЛУ

Стилизирано както е модерно, ΔOΛV е най-нюйоркското местенце в София. Влиза се през вход, денем функциониращ като закусвалня, на вратата на който те посреща възпитан, но безкомпромисен фейс контрол. Вътре те очаква всеки, който е някой в креативните среди, плюс няколко видни парти особи за цвят. До бара има огромен плакат на Брус Уилис, който явно е патрон на заведението, защото умира трудно. Осветлението се състои от дискоглобус и един брой лазер, което превръща преживяването в повече от минималистично. Работното време е петък и само петък. Програмата е изненадваща, а музиката винаги гарантирано яка. Случайно попадналите туристи се чувстват некомфортно и сами се изнасят. 

WAKE UP

София е от градовете, където партито продължава достатъчно дълго, за разлика от места, където бият камбаната за последни поръчки в 1:30 сутринта.

Често обаче дори в 5 сутринта не ти се прибира. През годините Wake Up се е наложило като мястото с винаги гарантирано добро афтър парти преживяване. Берлинската атмосфера, подчертана със стотина огледални топки на тавана, е изчистена, функционална и изцяло в техно стилистиката. Партитата там започват рано сутрин, приключват късно следобед и са на друго ниво. При всички случаи  всеки петък и събота, в които имаш излишък на енергия – Wake Up е мястото!

ЛОРКА

Едно от много малкото места у нас, където влизането се случва по модела от филмите: чукаш, открехва се прозорче, преценяват те и чак тогава се отваря вратата. Първото, което те впечатлява в Лорка, е, че стените са покрити с надписи – стихове, цитати от песни, мъдрости за живота, прозрения и няколко смешни глупости за цвят. Неслучайно заведението е кръстено на любим поет – хората, които го движат, имат вкус и като цяло доста ги разбират нещата. Селекцията от посетители е повече от чудесна, барманите също са уникални герои. Общо взето, най-сигурният начин да те изгонят е да се бъркаш в плейлистата, но пък вътре можеш да чуеш неочаквани парчета в неочаквани часове. Ако Буковски беше още жив и обитаваше София – това щеше да е любимото му заведение.

ДОМБИ

Ако сте пропуснали 90-те по обективни причини (в моя случай – не съм била родена, извинявам се), мястото където можете да наваксате, е „Домби“.

Както името подсказва, това е оазисът на ретро вълната – вътре всичко е капсула на времето: диджеят говори (като нищо може да пуска музиката и от касети – не съм надзъртала), усилено текат поздрави, а селекцията би зарадвала всеки истински бос (или хипстър ценител). Също така това е мястото, където в неделя срещу понеделник купонът е на шест и мястото буквално се пръска по шевовете. Уискито се лее сякаш ще се развали, шотовете са всяка секунда като във филм на младия Силвестър Сталоун, а танците… уау! Танците, които можете да видите там, не съществуват в никое друго измерение на галактиката! Освен това „Домби“ е толкова тайно място, че можеш да минеш покрай него и да не го забележиш – само богоизбраните са наясно за съществуването му. Там правилото е като в Боен клуб: точка 1, не говорим за „Домби“. Точка 2: „НЕ ГОВОРИМ ЗА „ДОМБИ“!

Ето и 5 типа хора, които можеш да срещнеш в градския транспорт

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *