Книгата, която ни учи как да сме zero waste в България

Блажка Димитрова ни разкрива дребните тайни от ежедневието си за живот с нулев отпадък

0 коментара Сподели:

Zero waste не е поредният модерен термин, навлязъл в живота ни. Това е истинска философия за начин не на обикновено съществуване, а на идеята да ни има. И да оставим следа след себе си. В консуматорската епоха, в която живеем, това, да не замърсяваме, звучи все по-невъзможно. Съветите са много, но не всички са кой знае колко приложими на практика.

На помощ обаче идва книга, която ни учи именно на хитрините за лесно прилагане на zero waste идеята в ежедневието ни. 

Виж повече: Благичка, където няма боклук

"Живот с нулев отпадък в България" е сборникът със своеобразни tips and tricks на Блажка Димитрова. Ако случайно името ѝ не ти звучи много познато, то следващият факт, който ще споделим за нея, изключително бързо ще ти припомни коя е. Тя е създателят на първия ресторант с нулев отпадък в България – "Кухнята на Благичка", и основател на сдружение "Нулев отпадък – България". Три за (наше) щастие се оказва именно последният ѝ проект в лицето на тази книга. Какво научихме ние от нея?

След като прочетохме от-до всичките 211 страници на изданието, едно ни стана ясно на 100 процента. Да живееш природосъобразно, всъщност никак не е толкова трудно.

В книгата има съвети как да заменим найлоновите торбички с много други варианти и какво да правиш тези пликове, които все пак са останали у вас, как да прокараме zero waste начина на живот и в собствения си дом, и на работа, посочени са сайтове за пазаруване и личните препоръки както на Блажка, така и на много други популярни личности в България. Има списъци, чрез които да организираш живота си, ще се научиш не само как да рециклираш, но и да компостираш (!). По този начин ще си едно ниво над това да си просто zero waste – ти ще създаваш средата около себе си. 

Виж повече: Ако искаш да си тренди… бъди zero waste

"Защото нулевият отпадък не е крайна цел, а процес, водещ към по-добър живот" – това е основното послание на книгата. В нея Блажка неведнъж ни казва, че не е нито възможно, нито необходимо да променим веднага консуматорските си навици. Промяната се случва с малки и плавни стъпки, точно както едно дете се учи да прохожда. Не искаме да разкриваме пред теб абсолютно всичко, защото в книгата ще откриеш всички дребни и големи трикове по пътя към zero waste.

Това и ще бъде първата ти крачка към този наистина осъзнат избор. 

Ето и 5 зелени професии, за които никога не си чувал

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *