Време е да отидеш там, където пеят раците

Защо "Където пеят раците" получи толкова голямо признание?

0 коментара Сподели:

Когато една книга се превърне в сензация, когато признанията за нея започнат да валят, стане най-четена в „Амазон“ и изборът на книжарите в „Хеликон“ за 2019 година, става много трудно да намериш точните думи за нея.

Това е все едно да опишеш първия поглед с голямата любов или ефимерното усещане да се гмурнеш сред коралите.

Понякога думите само пречат. Никой не знае това по-добре от малката Кая в романа „Където пеят раците“ – майсторски обрисуваната героиня, която проследяваме още от шестгодишна. В най-пустото мочурище на Северна Каролина тя бива изоставена сама от майка си, братята и сестрите си и накрая от баща си. Но не си мислете, че с това драматично начало книгата ще ви натовари. Напротив. Дилия Оуенс с безпределна доброта чертае силата на това момиче, което се превръща в жена. Виждаме как тя оцелява благодарение на природата, на смирението си и… разбира се, на една голяма любов. 

Виж повече: 7 неща, които да направиш с една книга

"Баща му повтаряше многократно, че един истински мъж плаче, без да се срамува, чете поезия от сърце, усеща операта с душата си и прави всичко необходимо, за да защити една жена." (превод Лидия Шведова)

Докато разлистваш страниците, си казваш: „Добре, не е възможно едно толкова крехко същество да има толкова сила в себе си да се пребори с живота, който нанася удар след удар на сърцето ѝ“. Но не е ли с всеки от нас така? Да, може би сме имали късмет с родителите си, дори с любовите си, но сме дошли тук да се учим, което означава и да страдаме. 

Забележителни са детайлните природни описания на Оуенс, която е виден зоолог с множество награждавани трудове за дивата природа. Тя е прекарала десетилетие в африканската пустош само със съпруга си и много добре разбира изолацията и чувството за самота. Дори сега, когато е световноизвестен автор, вече без мъжа си, тя избира да живее на закътано място, без цивилизация на километри наоколо, на границата с Канада. Превърнала е самотата в свой верен приятел, точно както е направила и младата Кая.

Виж повече: 7 книги за повече щастие в живота ти 

Романът проследява развитието на героинята, но ни поставя и в центъра на заплетен криминален случай. Двете сюжетни линии вървят паралелно, докато не се застъпят накрая. Разнопосочният талант на Дилия Оуенс ни води умело през догадки, страхове и предположения за едно тайнствено убийство. Следва обрат след обрат и точно това прави романа толкова многопластов.

Радвам се, че „Където пеят раците“ получава признанието, което заслужава.

Дълбоката нежна емоционалност на Кая се слива с тишината на „пеещите“ раци. Връзката с природата и животните е тази, която кара душата да танцува. Така докосваме онази струна на хуманност у всеки от нас, готова да разбере всеки самотник. Готова да разбере самите нас.

Още книжни истории виж тук.

А тук селектирахме модни находки, които можеш да притежаваш, без да банкрутираш.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *