Jameson представя: 5 “зелени” филма, които ще те накарат да се замислиш

За “зелените” документални филми няма да ни стигне броя, но те каним да се замислиш по темата с няколко художествени такива.

0 коментара Сподели:

Във времето на Грета Тунберг, единственият инфлуенсър, който има значение, или вземаме мерки за нейното и бъдещето на собствените си деца или ги обричаме на липса на такова.

За “зелените” документални филми няма да ни стигне броя, но те каним да се замислиш по темата с няколко художествени такива.

CHINATOWN (1974)

Детективския филм на Роман Полански, който се върти около ситуация на ограничаване на достъпа на вода в San Fernando Valley за сметка на Лос Анжелис – всичко това в опит да се прокара политическа идея. Интересна гледна точка за зависимостта ни от най-базовите ресурси и политическата игра на контрол върху тях.

Виж повече: Три филма, от които ще те заболи сърцето

ERIN BROCKOVICH (2000)

Не са много филмите за активисти, които са толкова въздействащи. Тук Джулия Робъртс е самотна майка на три деца, която открива подозрителна връзка между развитието на заболяванията при група хора, лекувани от едни и същи лекари. Това се оказва, окривана с декади корпоративна манипулация и пагубна практика (и за хората, и за природата).

WALLI-E (2008)

Картина на хипотетично апокалиптично бъдеще, планета покрита с боклук и единствен оцелял жив организъм – хлебарка, която в този контекст дори носи носталгия по заличения свят.

Последният робот на света, Walli-e, има послание и то се засича с дори малко мисъл отвъд симпатично-сладката Pixar история. 

THE ROAD (2009)

Много са филмите на ужасите по темата за хипотетично бедствие, което “почти” успява да унищожи планетата и човечеството. Историята тук е за баща и син, които са сред оцелелите и трябва да навигират през ситуация, в която едни ровят за останки храна, а други виждат канибализма като опция да си я набавят.

Виж повече: Биографични филми, които е лесно да обичаш

SOYLENT GREEN (1973)

Ако ви е любопитно как през 70-те са си представяли нашето време може да изгледате Soylent Green, където в бъдещето (2022 година) двата основни проблема са увеличилата се популация на Земята и последвалият недостиг на храна. Историята се върти около детектив, който разкрива ужасяващи истини (да се радваме, че това не е документален филм) за хранителната индустрия.

А това са най-добрите филми по действителен случай

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града от близо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *