Кои са най-кошмарните и кои – най-милите учители в световната литература?

Кои са учителите от книжния свят, останали завинаги в съзнанието ни?

0 коментара Сподели:

Трябва да признаем, че 15 септември не е най-приятната дата на света. Да, виждаш се с позабравени през ваканцията приятели от училище, но се започват едни домашни, едни класни, едни драми в междучасията… И за какво? За прословутата шестица, за която само зубърите мечтаят. И понеже голяма част от детския ти свят минава там, впечатленията от учителите остават за цял живот.

Дали ще са чудовища, които превръщат иначе приятния учебен предмет в ад, или пък са като един мъдър Йода, все ще оставят спомен. Но все пак утеха е, че не си сам. Защото, както всичко друго в живота училището също е широко експлоатирана тема в световната литература.

Ето кои са едни от най-паметните учители, излезли изпод перото на великите писатели:

Долорес Ъмбридж, „Хари Потър и Орденът на феникса“

Самият Стивън Кинг – Краля на ужаса – похвали Джоан Роулинг за създаването на такъв злодей като Долорес Ъмбридж. Може и да е назначена като професор по Защита срещу Черните изкуства, но Ъмбридж си е въплъщение на самото розово зло. Достатъчно е да се спомене позицията ѝ Главен инквизитор в „Хогуортс“, за да ти светне червената лампичка. Първото ѝ име означава „болка“, алоо! А и да накараш ученик сам да си дълбае думите „Аз не трябва да лъжа“ неколкократно на ръката, е особен вид садизъм.

Виж повече: Нашата селекция с 5 филма за училище

Госпожица Трънчбъл, „Матилда“

Достойна заместничка на гореспоменатата достолепна госпожица е директор Трънчбъл. Тя пък кара малките пухкави дечица да изядат цяла шоколадова торта, парче по парче. Затваря учениците в тесни мазета и ги хвърля през двора като гюлета. Ясно е, че на някаква възраст някои хора са абсолютно нещастни и си го изкарват на беззащитните. Но също толкова ясно е, че подобна несправедливост няма как да продължава вечно, особено в роман на Роалд Дал.

Уакфърд Скуиърс, „Никълъс Никълби“

Когато психопат поеме властта над млади умове в едно училище, няма как да не се очакват всякакви наказания. Едноокият директор в романа на Дикенс не само оставя учениците да гладуват, но често размахва камшика. Жестокостта е често срещана, защото сираците са абсолютно беззащитни. Не само като учител, но и като човек Скуиърс води класацията на злодеите.

Госпожица Стейси, „Ан от „Грийн Гейбълс“

Макар Ан Стейси да е доста прилежна ученичка, тя има доста лош опит с учителя Филипс.

Когато госпожица Стейси идва, появата ѝ е точно като глътка свеж въздух и действа като истинско вдъхновение.

Именно тя е причината Ан да се подготви толкова добре за университета, че самата тя да стане учителка един ден. А и добрият преподавател се познава по това, че те кара да се бориш, да си упорит и съвестен и в живота.

Рада Госпожина, „Под игото“

Милата госпожица може и да изглежда плаха и дори неуверена, но е точно това, от което жадните умове през Възраждането имат нужда. Нейната състрадателност и грижа са в основата на добре предадените уроци. При тогавашното дълбоко уважение към учителската професия това е било добре прието, но не сме сигурни, че в сегашната обстановка Рада би издържала на напрежението от страна на деца и родители. Все пак тя си остава емблематична фигура не само за килийното училище, но и за родната литература като цяло.

Изгледай тези 5 брутални филма за тийнейджърския бунт

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *