Една Мастър вечеря в Софийския дворец

В трапезарията, тапицирана с килими, блести сребро и цари глухо жужене от ниски гласове

0 коментара Сподели:

Поканата за Mastercard Priceless Dinner дойде тихо и леко като летен дъжд… или градска легенда. Така се събраха и останалите 15 избраници в кабинета на принц Кирил. Масата в Източното крило обещаваше да бъде машина на времето и да ни отведе до една официална вечеря на Фердинанд през 1912…

Глава първа: The welcome drink

Отпиваме от чашата си и поемаме струйките от виолончелото в хладната сграда. Източното крило е построено за втория български монарх – Фердинанд Сакскобургготски. Триетажната постройка трябвало да осигури самостоятелен живот на монарха и неговото семейство, независимо от протичащите събития в държавното крило.

Виж повече: Морска храна и с какво вино да я съчетаеш

Глава втора: Свежа зеленчукова салата

„В трапезарията, тапицирана с килими, блести сребро и цари глухо жужене от ниски гласове. Принцът, който току-що е пил от специална чаша от тъмен кристал, вече е преминал в пушалнята, където предлага цигари в златно масивно ковчеже, подарено му от барон Хирш…“ В главата ни звучат думите на френския журналист Александър Хеп, който гостува на княз Фердинанд през 1893.

А ние опитваме цитрусовия букет в чинията и мислено се пренасяме в дворцовите градини.

Глава трета: Аспержи, хайвер и муселинь сосъ

Като внук на последния френски крал Луи-Филип, Фердинанд правел всичко възможно да продължи най-добрите традиции от френската кухня и френския дворцов етикет на българска земя. Тази вечер обаче негов преводач на езика на съвременната кулинария е шеф Antoine Verhaest. И докато той адаптира оригинално меню от Централния държавен архив, двойката блогъри от Полша вляво от нас първи опразват чиниите си… 

Глава четвърта: Есетра със сос жунвилъ

Лампите с малки жълти абажури хвърлят двойна светлина в кабинета, както на 11 март 1901. Тогава Фердинанд също хапва риба в дома на граф и графиня Бурбулон в София.

И разкоства историята с най-елегантните хора от дипломатическия корпус.

Ето какво казва Бурбулон: „Калкана и ярката поръчахме от Виена, а пастета от бекас, аспержите и трюфелите – от Париж. Князът толкова яде, че получи пристъп на подагра, та от вчера ходи с бастун. Трюфелите ухаеха из цялата къща. Хлебчетата от гъши дроб на Мари-Ан, гарнирани с млени трюфели, бяха венецът на вечерята. Бяхме подредили масата по великолепен начин, който заплени княза, а Бахметиеви, признати за специалисти по красивите маси, умряха от завист.“ 

Глава пета: Токачка с манатарки и трюфелов сосъ

Опитваме от перфектния пеъринг на ястия и бутилки Seewines. И си мислим как на същата тази маса, повече от век по-рано, са седели принц Филип и принцеса Луиза (брат и сестра на княз Фердинанд). А гореспоменатият граф Робер дьо Бурбулон или най-известният дворцов церемониалмайстор ги е претъпквал с раци, ярки (млади кокошки, преди да започнат да снасят яйца), гъши дробчета и трюфели, придружени от най-добрите вина от избата.

Виж повече: Топ 3 коктейл бара в София

Глава шеста: Гранита от праскови и Димятъ

Казват, че цар Фердинанд бил невероятен ерудит и любител на природата, познавал всички ботанически видове и правил научни открития, признати от всички учени в света. Наред с всичко това, разбира се, бил изключителен гастроном. А ние вкусваме самата Belle epoque на дворцовия живот със специалитета на Антоан!

Глава седма: „Дипломатическа бомба“

Съвременниците на Фердинанд признават, че нямало по-добър от него, когато ставало дума за подбор на ястия и съчетаването им с подходящи вина. Кимаме, докато отпиваме глътка от последната бутилка и опитваме от десерта, който Антоан лично запалва в чинията ни. Знаем, че приличаме на тюлена от “Пътешествия” на Харт Крейн – впили солен и немигащ поглед право в Рая.  

Виж кои са червените вина, които разказват истории 

Какво още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *