Local Heroes: Хелиана Велинова

Успехът е в това да намериш правилните хора

0 коментара Сподели:

Иван Коловос

Тя е главата и сърцето на множество проекти. Забъркана е в хомогенна смес с Форум Ключ, прави Game Dev Summit и работи за развитието на българската гейм дев сцена. Отделно от това е част от ESL – най голямата esport компания в света, и тук-там я срещаме в организацията на разни други интересни градски събития.

Харесваме многопрофилни хора като теб, кажи ни обаче ти с кое от всичките си занимания се припознаваш най-много?

Част съм от екипа на ESL България. ESL е най-голямата международна компания в сферата на електронните спортове. Условно може да се разглежда като УЕФА в света на видеоигрите. Покриваме целия спектър от сферата на esport – от турнири за casual играчи (като мен), които просто искат да се състезават, до международни надпревари с десетки хиляди посетители и милиони зрители онлайн. Другата работна шапка, която нося с много любов и ентусиазъм, са серията от networking събития Game Dev Summit.

Има ли нещо, което отличава българските игри от другите?

Аз съм пристрастна. В България има над 55 студиа и близо 1200 служители, работещи в сектора. Тук има студиа на някои от най-големите компании за създаване на игри като Ubisoft, Creative Assembly, Gameloft и т.н. За мен винаги е голяма чест да знам, че у нас са създадени култови заглавия като игри от серията на Assassin's creed или Total War. От друга страна

имаме успешни български студиа като Haemimont Games, Imperia Online, XS Software, B12 games, BlackSea Studios, които са успели да се наложат на международния пазар и да са изключително добри в това, което правят.

На трето място са независимите студиа – това за мен е най-бързо развиващата се и интересна сцена, която наблюдавам с удивление и интерес.

Понякога едно инди студио може да се състои дори и от един човек, който след края на работното време се прибира вкъщи и работи до сутринта по собствената си игра, създавайки шедьовър. Друг път са приятели ентусиасти, намерили се покрай интереса си към игрите и сьздали наистина качествен продукт. Това, което ги обединява, е огромната любов към това, което правят. Тази любов и ентусиазъм не се срещат във всяка индустрия и си заслужават да бъдат подкрепяни по всеки възможен начин, което се стремим и да правим с нашите месечни събития, както и допълнителните събития, като състезанието за независими студиа, срещи с представители на чуждестранната индустрия, изложението Games Made In BG и т.н.

Сега готвим един много готин и вълнуващ проект в партньорство с Гьоте институт – това е пилотното издание на Sofia Game Night, за което нямам търпение да се случи.

Как преплиташ виртуалните светове със съвсем реалните?

И двете са елемент на едно и също нещо – живота. В съвременните игри история, графика, музика, геймплей се преплитат в перфектна амалгама, много по-интересна от филмите например.

Какъв според теб е ключът към постигане на подобен успех?

Да намериш правилните хора, с които ти е приятно да работиш, всеки ден да те предизвикват, да ти бъдат интересни, както и да не казваш „не“, независимо колко трудно може да изглежда едно нещо в началото.

И да има достатъчно кафе в офиса…

Вижте кои са нещата, за които най-много спорим на работното място.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *