Литературен петък: Трима мъже против депресия

Става ли по-тъжно с настъпването на зимата?

0 коментара Сподели:

Студът е метафора – с истинския знаем как да се справим.

Мъчното е, че той извиква у себе си първо слънце, после пронизителния вятър на тъгите и депресиите, та неговото дресиране е малко по-трудно. В подобна ситуация няма нищо по-хубаво от това да успеем да ангажираме ума си с нещо. Нека е книга. Нека са 3. И нека няма депресии.

Франсис Скот Фицджералд против сивотата

Фицджералд винаги е добра идея. В историите му жените са красиви, светът е тапа от шампанско в небето, болките дерат до кръв, но красотата и тежкият джаз са там, за да подадат ръка и да спасят.

„Бих умрял за теб и други загубени истории“ е сборник, който събира на страниците си (не)познатия Фицджералд.

Онзи, когото отказват да издадат.

Онзи, който отказва да върви по утвърдения път и единственото, което прави, е да дава свободна воля на литературните си виждания. Фицджералд е дълбоко наранен и обиден, тъй като смята разказите си за изключителни и отказът на редакторите го влудява. Според него не всичко в този живот е шампанско, красиви момичета и тъжни богати момчета, които да се влюбват в тях. Изданието е важно, защото безспорно има силата да се настанява в ума и да гони тъгите. Защото говори гениалният Франсис. Не просто създателят на „Великият Гетсби“, а създателят на истории, които никога не могат да бъдат забравени. Не пишеш, защото искаш да кажеш нещо. Пишеш, защото имаш какво да кажеш.

Салвадор Дали против скуката

Влюбеният Салвадор Дали не е за изпускане в никакъв случай. Скоро на пазара излезе „Гала – Дали“ и безспорно е книга, която не можем да спрем да четем. Среща ни с една силна, своенравна и независима жена, която не се страхува да слуша себе си, да обича, да пътува и да сменя ракурса на живота си. От страниците на романа изскача и сюрреалистът, който носи особени дрехи, притежава странни маниери и крайно театрално поведение, но възбужда с таланта си и прелъстява с остроумието си. Как обича един сюрреалист? Като казва:

Обичам Гала повече от баща си, повече от майка си, повече от Пикасо и дори повече от парите.

Книгата поставя редица важни въпроси за компромисите, търпението, любовта, творчеството и разглежда двойката като двама души, които са опора един на друг.

Фредерик Бегбеде против смъртта

Нямаме право да бягаме от щастието. Повечето хора не са имали нашия късмет. Когато им е приятно заедно, не се влюбват. Когато са влюбени, не си пасват в леглото. Или пък когато са добре в леглото, след това нямат какво да си кажат.

Ние си имаме всичко, освен че нямаме нищо, понеже не сме заедно.

Бегбеде е всеобщият любимец, който като виден френски бохем знае как да превръща живота в безкраен празник и да носи усещането за наслада. Познаваме го като нежен, умен, остроумен и сексапилен писател. Ценител на женската красота и любител на сладките пороци. Скоро ще излезе „Живот без край“ и ще го чуем вече на 50. Вече безстрашен. Или пък уплашен? При всички положения според Фредерик „смъртта не е опция“. И не ни остава нищо друго, освен да се съгласим.

Вероятно тъгите и депресиите ще останат, но след танц с Фицджералд, целувка от Дали и питие с Бегбеде със сигурност раменете ще олекнат.

Споделяме ти и няколко романтични комедии, които да те топлят през хладните вечери

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *