5 яки бг рапъри от новата вълна

Кои са новите артисти, заслужаващи внимание на ъндърграунд рап сцената

0 коментара Сподели:

Докато героите на Третата вълна са заети да изследват нови музикални стилове, за които предпочитаме да не говорим, а тези от Втората са излезли в заслужен отдих, улицата не спи и малките артисти вече са станали големи. Наближаващото 7-о издание на 359 Hip-Hop Awards на 7 февруари в Зала EFE на хотел „Маринела“ е идеален повод да си сверите малко часовниците с „новата вълна“ в историята на българската рап сцена. Ето няколко млади лъвчета, които вече влизат осезаемо в светлината на прожекторите:

FYRE

Ако има бг рапър с истински международен успех, то това е шопската гордост FYRE благодарение на парчето с танцувален ритъм, възпяващо смъртоносния нападател на ПСЖ Килиан Мбапе. Голяма част от 5-те му милиона гледания са Made in France, защото франсетата вече са му фенове – все пак вътре се повтаря „бате, Килиан Мбапе“ около 543 пъти, няма нужда да разбират друго от текста. Няма вече Gucci Gang, има Team 02.

БОРО ПЪРВИ

Варненското чудо Боро Първи може да ви е направил впечатление с участието си във вселенския хит MURDAI или пък с най-силната рима в новата бг история с препратка към ранен Спенс: „По-добре на хората в устата, отколкото в краката… зат‘ва на всичките в устата“. Боро е истински аутотюн поет. Също така носи Т-шърт на Motorhead и има парче с Тита. Успехът му е пълен.

MBT

Кои са MBT? Без една снимка в социалките тези софийски момчета пълнят клубове до пръсване, а всяко от парчетата им има по над милион гледания  с бяло лого на черен фон вместо видео. Обвързани са стилистично с MURDA BOYZ, които за олдскул хип-хоп феновете са нещо като родния Wu-Tang Clan, само че ако беше още 95-а. MBT движат с брандиран с огромни букви GTR, така че явно бизнесът върви.

TRF

Още една формация с главни буквички, тези обаче са значително по-софт : имат клипове с лица и фийчъринг с Мария Илиева. Най-добре ги описват хаштаговете им #ДецатаСъсСоса #НаПастет #НоваВълна. Имат и албум, който можеш да поръчаш на saucekidsgang.com. Не е ясно как се казва, пише само „поръчай албума“. Явно феновете знаят.

V:RGO

(на снимката горе)

За Вирго се знае много – той от Бургас, набор ’98 е и се казва Виктор Йорданов. Горд собственик е на хитове като ,,Трап лапе“, ,,Хаста маняна“ и ,,Ай тихо“. Също така влезе в новините покрай боя със съгражданина си F.O. Не, не хип-хоп батъл с микрофон на сцена, а квартално маризене с обяснения после във фейсбук „аз го нокаутирах, ама той после ме удари в гръб и ми счупи носа“. Дано тази махленска свада прерасне в истинска рап война с нареждания и фрийстайл дисове – от много време не сме имали такава и, честно казано, се усеща липса.

Кралят на френското диско идва у нас.

Гласувай за любимото си място в града.

Последвай ни в инстаграм.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *