BookTube: Топ 7 книжни влога, които да последваш веднага

Хубавите книги, представени по най-артистичния начин

0 коментара Сподели:

Ако четенето е вашата голяма страст, то със сигурност сте попадали на видео ревюта на книги, или по-точно на нашумелите буктюбъри. В тази нова чуждица се включват хората, които правят клипчета за книги и изказват своето мнение в канала на YouTube за тази цел – BookTube. В повечето случаи това са много млади хора, които четат предимно фентъзи/антиутопии и жанра Young Adult (тоест юношеска) и не може да очакваме широка компетентност по жанрове от тях. Все пак има и много начетени хора, които разглеждат всякаква литература, и точно това разнообразие и качество са представени в тази селекция.

В САЩ и по света това си е бизнес – на много от влиятелните влогъри се пращат кашони с книги, много от тях имат договори за реклами на книги и изобщо, печели се добре. Освен това се набляга повече на съвременни заглавия.

Кои са обаче онези книжни канали във видео вселената, които могат с цялата си страст да ни „зарибят” по дадена книга и които НЕ използват „епично” във всеки свой клип?

Ето онези забавни и съдържателни канала BookTube, които да следите с удоволствие и които да ви покажат качествена литература по артистичен начин – а и не е нужно да знаете английски толкова добре.

 A BOOK UTOPIA

Със завидните близо 400 хиляди последователи във видео канала A book utopia може да се нарече едно от най-обичаните места за книжни ревюта. Заразяващата енергия на Саша Алсбърг е и изключително забавна и ѝ позволява да напише фентъзи книга, да участва в шоупрограми и онлайн предавания, както и да е чест гост в книжни дискусии в книжарниците на САЩ.

Не е изненада, че нейните предпочитания са предимно в сферата на фентъзи/юношеската литература.

MERCYS BOOKISH MUSINGS

Мерседес ме спечели с обоснованата си критика на „Хари Потър и Прокълнатото дете” – което само по себе си доказва, че е способна да отдели качествена от некачествена литература. Когато говорим за книги, постоянното превъзнасяне по всеки роман не играе добра роля – все пак всеки има книги, които не харесва, и майсторството е именно в това не просто да хейтиш, а да го правиш фино и с точните причини. Неслучайно десетки хиляди последователи се доверяват безрезервно на книжния вкус на Мерседес.

CHAPTER STACKSS

И като говорим за оправдано хейтене, Кейти от Chapter Stackss го прави с истинска прямота. От всеки неин клип си личи искреността, която влага в коментарите си, както и страстта ѝ към книгите. Нейните интереси са предимно към ужаси, трилъри и мистерии, но понякога се спира и на по-различна художествена литература.

ROSE READS

Британката Роуз Манъринг е автор на тийн книги, освен това работи в издателство и е запален читател. В нейния буктюб канал има и полезни клипчета, наречени „5 четива за 5 минути”, в които е способна за кратко време да „зариби” зрителя по дадена книга.

WELL DONE BOOKS

Основната причина, поради която избрах да следвам Максуел и неговия буктюб канал, това са пристрастията му към награждавани или номинирани романи за престижия като  „Ман Букър”, „Пулицър”, „Нобел“ и други. Добрият му вкус за историческа и съвременна световна литература също не е за подценяване.

CLIMB THE STACKS

В този буктюб канал американската влогърка Ашли освен ревюта на книги прави и клипове с обобщени теми. Например – „Самотата в литературата”, „Любовта в литературата”, „Прошката…” и т.н., което е наистина интересен начин да ангажираш вниманието на хилядите си последователи. Тя има един топъл, приятелски начин, с който може веднага да те спечели като свой фен.

„С КНИГИ ПОД ЗАВИВКИТЕ”

Двамата родни книжни блогъри Антон и Темз стават и влогъри в буктюб канала „С книги под завивките”. Това, което най-много грабва в техните клипчета, е, че си личи, че и двамата са изчели доста, а обект на техните ревюта НЕ са само фентъзи и тийн книжки, както повечето буктюб канали у нас, но и по-сериозна литература. Макар да е сравнително нов канал, с разнообразните си предпочитания за четене и забавни видео ревюта съм сигурна, че аудиторията им тепърва ще расте.

Още книжни коментари и класации виж тук.

Ето още нещо, което, вярваме, с удоволствие ще прочетеш, ако все още не си.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *