СТЕРЕОТИПИЗИРАЙ ТОВА

Живи примери, които разчупват общоприетите схващания

0 коментара Сподели:

Буквалното значение на думата „стереотип“ (от гръцки език) означава „твърд отпечатък“. Целта му е да уеднакви еталоните и да помогне на хората да опростят света, в който живеят, като създаде определени представи в съзнанието им. Често обаче стереотипите биват разбивани. Да видим.

БЛОНДИНКИТЕ СА ГЛУПАВИ


Едни от най-популярните вицове са тези за блондинките, това е може би  най-широко разпространеният стереотип. Русите жени са глупави. Да, ама не! Разчупваме представите с примери затова как перхидролът по никакъв начин не е повлиял на умствения капацитет нито на германския канцлер Ангела Меркел, нито на американския държавен секретар Хилари Клинтън. Преди да започнете следващата си история със „Седят си две блондинки…“, сетете се за тези две блондинки. Е, какво са си казали?

ЖЕНИТЕ НЕ СА ДОБРИ ШОФЬОРИ


Жените не могат да карат, жените не могат да паркират, жените не са добри шофьори. Ако сте жена – чували сте го поне няколко пъти за себе си, ако пък сте мъж – казвали сте го по адрес на вашите „колежки“ зад волана. Няма значение кой е наложил този стереотип, след като имаме достатъчно дами, които да го опровергаят напълно. Запознайте се с една от тях – Ива Русинова, автомобилен състезател в дисциплината Дрифтинг. Упражнявайки пълен контрол върху автомобила, променя всички представи за „жена шофьор“.

БУЛЧИНСКАТА РОКЛЯ ТРЯБВА ДА Е БЯЛА


Свикнали сме да свързваме сватбеното тържество със светли тонове, бледи цветове и огромна бяла булчинска рокля, която става популярна едва след като кралица Виктория се омъжва през 1840 г. Но колко от вас биха се появили на сватбата си с черна рокля, разбивайки стереотипите „на пух и прах“?

ПОЛИТИЦИТЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ МНЕНИЕТО НА НАРОДА


В представата на повечето хора политиците мислят само за себе си и за собствените си облаги. Този стереотип е разбит напълно от норвежкия премиер Йенс Столтенберг,  който през 2013-та година реши да се превъплъти в шофьор на такси за един ден. Целта на тази смяна на професията е била да разбере как живеят хората, какво мислят и какви проблеми имат. Наистина, това е било част от предизборната кампания на Столтенберг, но дали и у нас може да се случи нещо подобно?

НА АВТОМИВКИТЕ РАБОТЯТ ГОТИНИ МАЦКИ


Вие сте мъж, колата ви е мръсна и искате да я измиете час по-скоро. В този момент в главата ви изникват безброй образи от видеоклипове и реклами, в които готини мацки старателно почистват автомобила в оскъдно облекло. Отивате на близката автомивка с надеждата да срещнете поне една от тях, но …реалността ви приземява бързо и болезнено – и нито следа от тези момичета!

Изброените примери са само малка част от стереотипите на нашето време. Често се разграничават такива, свързани с националност, пол, раса, възраст и др. А ние ви препоръчваме да ги игнорирате и да бъдете широко скроени и най-вече себе си.

А знаеш ли кои са десетте най-прецакани хора на света.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *