ХОРАТА ОТ ОЗ

В театъра, скъпи мой, всеки тенекиен човек има шанса да открие сърцето си

0 коментара Сподели:

От няколко години на сцената на Театър 199 едно приятелство, един екип и едни великолепни актьори създават драматургичен триптих, изключително емоционален и осмислящ театъра в най-чистата му форма. След „Малка пиеса за детска стая” и „Приятнострашно”, „Хората от Оз” е поредният текст на Яна Борисова, на който режисьорът Галин Стоев вдъхва живот на сцената. 

Яна Борисова безспорно е един от най-успешните български драматурзи. Носителка е на десетки награди, а пиесите й са издавани и поставяни в Белгия, Франция, Сърбия, Русия, Аржентина, САЩ, Италия и Германия. Леки, безпретенциозни,  достъпни и пълни с емоции, текстовете й са способни да развълнуват всеки. А човекът, който може би най-добре ги разбира, е Галин Стоев.  

„Хората от Оз”. Четирима герой, които си приличат като един дух в различни прераждания. Или се различават като крайни вселени. Но успяват да създадат едно паралелно пространство, в което да се влюбват, разлюбват, да се връщат към старата любов или да търсят новата. Пространство, в което да слушат емоциите си, да приемат чувствата си, да ги коментират, да мечтаят на глас и да оцеляват. Пространство, в което те заедно пишат дълго любовно писмо без адресат и в което ние самите откриваме всичко, което искаме да кажем на хората, които обичаме или някога сме обичали. Пространство, „което ни е необходимо, за да чуем себе си”.

Вежен Велчовски, Стефан Вълдобрев и Радена Вълканова са ни добре познати от другите две пиеси на тандема Борисова – Стоев. Вдъхновени и уникални млади артисти, които режисьорът не случайно е избрал да бъдат една от опорите на този триптих. В „Хората от Оз” те имат удоволствието да си партнират с двама от най-изумителните таланти на българския театър, артисти без аналог – Цветана Манева и Атанас Атанасов.  Сценографията на Юлиян Табаков е оригинална, изчистена и абсолютно достатъчна, а музиката на Саша Карлсон добавя финалните щрихи към този великолепен спектакъл. 

„Хората от Оз” в Театър 199 на 24 април, 8 и 28 май.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *