Най-силните театрални премиери, които чакаме през този сезон!

Арт сезон 2023/2024 вече официално започна, а ето къде те водим за истинско дуенде на душата

0 коментара Сподели:

снимки: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Лятото го обичаме безкрайно и си признаваме това, но когато наближи време да се върнем в града, веднага вадим тефтерчетата и прилежно записваме какво ни е подготвил новият арт сезон.

Като за начало избираме да се потопим в театралната му магия и да отличим премиерните заглавия, които чакаме с нетърпение през следващите месеци.

Столичните театри са се погрижили да ни изненадат, впечатлят и определено да оставят емоция в сърцата, така че те хващаме за ръка и те водим на премиерните заглавия, които не бихме пропуснали за нищо на света. Както е казал Оскар Уайлд, „Смятам театъра за най-великата от всички форми на изкуството и за най-непосредствения начин, по който едно човешко същество може да сподели с друго чувството за това какво е да си човек“.

Народен театър „Иван Вазов“ – „Хага“ 19/20 септември

Първата премиера в Народния театър през новия сезон е с много актуална тема – „Хага“ с режисьор Галин Стоев. Това е пиеса от украинската авторка Саша Денисова, която разказва за въображаем процес в Хага срещу военните престъпления и тези против човечеството, които се случват в момента в Украйна.

Пиесата е гротескна, смешна и зловеща фантасмагория, базирана на реални събития и хора, свързани с войната в Украйна.

В текста се преплитат реални елементи от политическата и идеологическа реалност на Руската федерация с фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии, които в нелинеен сюжет изграждат образа на войната през емоционалния свят на едно момиченце. Написана скоро след началото на военната агресия, пиесата има премиера през февруари 2023 г. в Полша, а през юни Саша Денисова я поставя в Arlekin Players Theatre в Бостън, САЩ. В постановката участват Юлиан Вергов, Деян Донков, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелова, Илиана Коджабашева, Христо Петков, София Бобчева, Васил Драганов, Явор Вълканов, Велислав Павлов, Стелиан Радев, Димитър Николов, Пламен Димов, Христо Терзиев и Кремена Деянова. „Хага“ на Галин Стоев ще бъде първата премиера за театрален сезон 2023/2024 в Народния театър и я очакваме на 19 и 20 септември, а следващите дати са 7 и 17 октомври.

Младежки театър „Николай Бинев“ – „Малки негодници“, 20/21 септември

Новият сезон в Младежкия театър започва с „Малки негодници“ от Бернхард Гьорг. Разказът е комедия, в чийто фокус е лекар, който обърква диагнозите на двама свои пациенти. Ще се окаже ли измамна надеждата им за бързо излекуване? Дали лекарите и сестрите в клиниката ще осъзнаят грешката си, или лечението ще продължи в противoположната посока спрямо заболяванията на двамата пациенти?

Вълнуващата и пълна с обрати комедия на Бернхард Гьорг със сигурност ще успее да ви разсмее, показвайки ни колко нелепи, абсурдни и безкрайно забавни ситуации могат да бъдат породени от една грешка в документацията.

Размяна на две имена. Две диагнози. Две лечения. Два живота. Режисьор е Атанас Атанасов, а на сцената гледаме Георги Гоцин, Владислав Стоименов, Мая Бабурска, Ярослава Павлова, Гергана Христова, Ангелина Славова, Венцеслав Димитров, Ахмед Юмер, Веселина Конакчийска и Моника Иванова. Премиерните дати са 20 и 21 септември.

Малък градски театър „Зад канала“ – „Момичетата и градът“, 25/26 септември

 Двете премиерни заглавия, които очакваме от „Зад канала“, са „Момичетата и града“ през септември и „Джъмпи“ през ноември. „Момчетата и града“ от Кристофър Шин е съвременна семейна история, чието действие се развива в Ню Йорк малко след атентатите на 11 септември 2001 г.

В спектакъла участват Мартина Тодорова и Александър Кадиев, който изпълнява два образа, а премиерните дати са 25 и 26 септември.

През ноември гледаме „Джъмпи“ от Ейприл де Анджелис с режисьор Стоян Радев. В нея авторката описва взаимоотношенията на родителите около петдесет и техните деца в края на тийнейджърството. Премиерните дати са на 6 и 7 октомври.

Театър 199 „Валентин Стойчев“ – „Издишване“, 27 септември

В края на миналия сезон Театър 199 представи два нови спектакъла – „Кашонът“ и „Мери Джейн“, а сега започва сезон 2023/2024 отново с премиера – „Издишване“. Представлението се поставя за първи път в България и е направено по разказ на Тед Чанг, сценичната версия и постановката са на Стоян Радев, сценографията е от Венелин Шурелов, музиката на Емилиян Гацов, а в представлението ще гледаме Мартина Троанска.

„Издишване“ е „завладяваща притча за вселената и човека, която ще ни отведе до нови висоти на красота, смисъл и хуманност“. Премиерата е на 27 септември.

Не пропускай и Театрална работилница „Сфумато“ през октомври, когато излиза „Последната лента на Крап“ на Самюъл Бекет под режисурата на Иван Добчев, с участието на Малин Кръстев и Неда Спасова. Там гледаме и „Животът, макар и кратък“ с режисьор Бюрхан Керим. Представлението е адаптация по едноименната пиеса на Станислав Стратиев, а премиерната дата е 31 октомври.

За още от същото – виж Събития за седмицата: 11-17 септември

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *