За любовта без цензура и думите на върха на сърцето

Посрещаме новия Епизод 6 на рубриката ни Go Backstage с проекта „за любовта...“ по текстове на Яна Борисова

0 коментара Сподели:

Когато в един понеделнишки следобед влизаме в прохладното пространство на любимия ни Sofia Live Club, с изненада попадаме в онази тишина на творческия процес, която говори, че на сцената се случва нещо голямо.

Дошли сме да заснемем backstage кадри на най-новия проект по драматургични текстове на Яна Борисова „за любовта…“.

Носителката на четири награди ИКАР за съвременна драматургия, включително на ИКАР 2023 за пиесата „Място, наречено Другаде“ – Яна Борисова, ни въвлича в своето уникално театрално-музикално преживяване „за любовта…“ със специалното участие на Цветана Манева. В него изключително талантливи артисти представят различни драматургични текстове на Яна, обединени от темата за любовта. Това са гласове, които разцепват мрака и говорят за любов. Брутално, откровено, без цензура и без задръжки. В синкавия полумрак от сцената чуваме страхотните изпълнения на вездесъщата Цветана Манева, Александра Сърчаджиева, Дарин Ангелов, Петър Антонов, Филип Буков, Александър Сано, Боряна Братоева, Александър Евгениев, Даниел Върбанов, Радена Вълканова, Тодор Дърянов и Яна Борисова. Макар да сме свидетели на репетиция, актьорите дотолкова са вникнали в своите „парченца“ от текстовете, че виждаме думите на Яна буквално да оживяват пред нас.

Тук са и „Нощните рицари“, групата от млади и талантливи актьори, които са в състав Александър Евгениев, Кирил Недков, Георги Богданов, Спартак Панталеев, Кристиян Негалов, Петър Петров и Владислав Стоименов. Тяхна е отговорната задача да са „кавалерите“ на Цветана Манева и да ни разкажат за една „сватба“, която е сред финалните изпълнения в спектакъла. Преди рицарите репетира и Николаос Цитиридис, който е специален гост на проекта и когото виждаме определено в различно амплоа.

Както казва и самата Яна Борисова: „Поканих няколко актьори, които аз много харесвам и обичам – една дама и нейните десет кавалери.

Това са изключително талантливи артисти, които, освен че ме респектират, ме вдъхновяват и вълнуват, а това не е лесна работа. В този спектакъл всички те са мои герои от различни пиеси, писани по различно време, по различна причина и в различен контекст.

Така авторът успява да събере своите герои на едно място, за да ги изслуша. И това ми се стори прелестна идея“. Димитър Коцев – Шошо, който е режисьор на „за любовта…“ също споделя, че зрителите не трябва да очакват нито класически театър, нито обикновен рецитал на сцената.

Проектът е замислен като цялостно литературно-музикално-театрално преживяване,

което да ни освободи да говорим за най-значимата тема – любовта. Важно е и участието на композитора Милен Кукошаров, който създава музиката за събитието и акомпанира на пиано, като към него се присъединява и Борис Таслев – контрабас.

„Благодарение на „ за любовта…“ всички можем да отворим сетивата си за това огромно емоционално море наречено любов… или влюбване“, ни казва Яна и ние напълно се съгласяваме с нея. Ако и ти искаш да съпреживееш репетиционния процес на този проект, който наричаме откровено докосване – гледай Епизод 6 на Go Backstage, а ако искаш да чуеш невероятните текстове на Яна Борисова и изпълнението на изумителните актьори в Летен театър Варна – може да намериш билети за ивента тук. Наслади се – любовта е точно зад ъгъла!

За още от същото виж – Мартен Роберто – когато музиката е мисия!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *