Go Оскари: Седем от най-големите скандали, разтърсили наградите

Тази година церемонията ще е без водещ, но Академията е имала далеч по-големи проблеми през годините

0 коментара Сподели:

„Оскарите“ може и да са едно от най-големите събития от календара на бляскавия холивудски живот, но никога не става въпрос само за големите филми, режисьори, актьори, творци. Меката на комерсиалното кино винаги има още какво да ни предложи. И тази година не се разминахме без скандали – церемонията ще е за първи път без водещ от много години насам, а решението да се връчат някои  от статуетките по време на рекламите бе отменено след поредица от гневни протести от монтажисти, оператори и представители на Голямото кино. В своята дългогодишна история наградите на Академията са се „радвали“ не на един или два скандала – от бойкот на звезди от А листата на Холивуд до огромни издънки на водещите.

Грабвайте пуканките и разгледайте с нас моментите от церемонията „Оскар“, които намериха място в заглавните страници на вестниците.

1. Първият отказ да се вземе „Оскар“ (1936)

Това се случва само няколко години след като започват да се връчват статуетките „Оскар“. Сценаристът Дъдли Никълс става първият носител на престижната награда, който отказва да я вземе, и това предизвиква истински смут сред присъстващите, а и коментари във вестниците. Авторът отказва да приеме лъскавата статуетка за Най-добър сценарист за филма „Информатор“ в знак на подкрепа за случващата се по това време мащабна стачка на Гилдията на сценаристите, срещу която активно се борели всички филмови студиа. Продуцентите просто не искали да съществува подобно обединение.

Принципността на Дъдли не остава незабелязана: той е избран за ръководител на гилдията няколко години по-късно.

2. Първият „афроамериканец“ – носител на „Оскар“ (1940)

Звездата от „Отнесени от вихъра“ Хати Макданиел става първата афроамериканка, която печели „Оскар“, което си е голямо постижение за това време,  но това да присъства на церемонията се оказва по-трудната част. Хотелът, в който се провеждало събитието – хотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис, – приемал само „бели“ гости и управителят на лъскавото здание имал много строга политика по този въпрос. Все пак на Макданиел ѝ било „позволено“ да стъпи вътре, но само ако е в компанията на продуцента Дейвид Селзник. Победата ѝ и емоционалната ѝ реч ѝ отреждат специално място в историята на Холивуд. И можем да кажем: напълно заслужено.

3. Бойкотът на Марлон Брандо (1973)

Един от най-противоречивите моменти в историята на Холивуд. Марлон Брандо печели статуетката за главна мъжка роля за „Кръстникът“ и изпраща актриса, представяща се за индианка, с реч, написана от актьора, която е дълга цели 15 страници. Вместо да вземе статуетката, тя оставя водещия Роджър Мур да виси до нея крайно изненадан, с наградата в ръце, докато тя самата изчита „протестната нота“ от Брандо.

„Той много съжалява, но не може да вземе тази награда и причината за това е начинът, по който се третират американските индианци днес от филмовата индустрия и в телевизията.“

След като се случва това, Академията забранява на заместници да взимат наградите на спечелилия.

4. Гол активист притичва през сцената (1974)

Немалко вежди се повдигат, когато артистът и активист за равни гей права Робърт Опел определено изразява своето мнение, без да крие нищо, притичвайки гол през сцената по време на връчването на наградите „Оскар“ през 1974 година. Шоуто е спасено от актьора Дейвид Нивън, който през това време има задачата да представи мегазвездата Елизабет Тейлър. Водещият иронизира тази, меко казано, неловка поява с думите: „Е, дами и господа, това трябваше да се случи. Но не е ли наистина невероятно да си помисли човек, че може би единственият смях, който този човек някога ще получи през живота си, е в момента, в който се е съблякъл гол и е показал най-интимните си части?“.

5. Сюзън Сарандън и Тим Робинс вбесяват Холивуд (1993)

Всички знаем, че Сюзън Сарандън не си поплюва. И това тя доказва в прекрасен дует с невероятния Тим Робинс, когато двамата са поканени да връчват награда в рамките на церемонията „Оскар“ през 1993 година. Двамата забравят за малко сценария, по който трябва послушно да вървят, за да протестират срещу крутите мерки, взети от американското правителство срещу ХИВ позитивни бежанци от Хаити, които били държани насила зад решетките. Тогава президентът на Академията „Оскар“ пише: „Когато съм поканил някого да представи номинираните в определена категория награди, не е редно да се възползва от това, за да представи своите лични политически пристрастия. Това е отвратително и нечестно“.

6. Когато водещ е Дейвид Летърман, се стига до скандал (1995)

Ако си мислите, че това „Оскарите“ да бъдат без водещ е едно от най-лошите взети решения, то ако гледате  как Дейвид  Летърман води церемонията, ще разберете, че така може би е по-добре. Неговият начин на водене през 1995 година е определено като „най-скучното и неловкото в историята“

заради неуместен хумор, забравяне на реплики и неадекватни реакции.

„Опра, Ума. Опра, Ума. Опра, Ума. Срещала ли си Кеану?“ – разбирате ли тази шега, например? Само Сет Макфарлън и неговият музикален номер „Видяхме гърдите ти“ през 2013-та се приближава към този ужас.

7. Анджелина Джоли целува брат си (2000)

През тази година бившата жена на Брад Пит Анджелина Джоли може и да грабва статуетката за най-добра поддържаща актриса за ролята ѝ в Girl, Interrupted, но „лошото момиче“ влиза в новинарските емисии с това, че целува… брат си. Това става след церемонията, когато пред камерите Джоли мляска по устните Джеймс Хейвън. Скандално, нали? След станалото актрисата обвинява медиите, че са раздухали твърде много станалото, казвайки: „Първо, ние сме най-добри приятели. Много се разочаровах, че толкова красиво нещо бе възприето по този грозен начин“. Кой би предположил, че днес тази жена има осиновена цяла детска градина?

Магията и киното в работата на Ходоровски.

Няколко интересни факта за най-долгоочакваната церемония.

Посети ни в Инстаграм и виж какво можеш да спечелиш.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *