Go Оскари: 5 интересни факта за филмовите награди

Най-интересното, което трябва да знаеш за церемонията малко преди тя да се случи

0 коментара Сподели:

Като филмови фенове се вьлнуваме от предстоящата церемония по раздаването на Оскарите за 91-ви път. За да си информиран и подготвен за голямото събитие, подготвихме мини рубрика, която нарекохме Go Оскари.

Нашият гайд ще те насочи какво ново има на Холивуд небосклона, кои филми си заслужават гледането, както и кои са топ режисьорите и актьорите тази година.  

Безспорно едно от най-вълнуващите сьбития през февруари е 91-вата церемония по раздаването на Оскарите. Тази година тя ще се проведе на 24 февруари в театъра Долби в Холивуд. Ето няколко факта за филмовите награди тази година:

Оскарите са музикални

Тази година Академията успява хем да спази дългогодишната холивудска традиция да се номинират мюзикали, хем да радва младото поколение. В списъка на номинираните попадат два музикални филма – “A star is born” и “Bohemian Rhapsody”. И двете продукции се радват на огромно одобрение от публиката и конкуренцията за вниманието на зрителя е голяма.

“A star is born” е модерна приказка с Лейди Гага и Брадли Купър в ролите, като Купър е  режисьор и продуцент на лентата. Филмът разказва пътя на една певица към голямата сцена, а Гага прави своя актьорски дебют.

“Bohemian Rhapsody” е биографичен филм за популярната рок група Queen. Фокусът е насочен върху живота на вокалиста на  Queen– Фреди Меркюри. В ролята на Меркюри влиза Рами Малек, който заслужено бива обявяван за фаворит при наградите за главна мъжка роля. Режисьор е Браян Сингър, който за съжаление не присъства в класацията на номинираните режисьори тази година.

Оскарите са супергеройски

“Black Panther” е първия супергеройски филм, номиниран за Оскар. Това доказва две неща: първо – Академията започва да се съобразява с големия бум на подобни филми последните години и второ – журито явно е решило да направи младото поколение и феновете на комикси щастливи.

“Black Panther” е филм на студио Марвел, базиран на едноименния комикс. Дали комиксов филм ще има същата тежест както останалите в борбата за Оскар, това ще разберем скоро. Едно е сигурно – Оскарите отдавна не са бели, което ни води до факт номер 3.

Оскарите отдавна не са бели

След скандалът, че цветнокожи не получават номинации за Оскар, който достигна своя връх през 2015 и 2016 година, Холивуд си „взе поука“ и изцяло промени стратегията си. Освен цветнокож супергерой, с който комиксовите филми бележат победа в борбата за номинации, още два филма с афро-американци в главните роли имат възможност да грабнат статуетки.

“Black Kklansman” е биографичен филм, режисиран от Спайк Лий. Полицай от еврейски произход под прикритие помага за залавянето на действащи през 70-те години членове на групата Ку Клукс Клан. Тематиката, която филмът разглежда, е доста чувствителна за Америка, да видим дали това ще окаже влияние на наградите тази година.

“Greenbook” е един от фаворитите за голям победител на Оскарите тази година. Режисьор на лентата е Питър Фарели, а в главните роли си партнират Махерашала Али и Виго Мортенсън. Името на Али стана популярно именно на Оскарите през 2017 година, когато той взе статуетка за поддържаща роля за “Moonlight'" филмът взел и Оскар за най-добър филм същата година. “Greenbook” е вдъхновен от реални събития и разказва историята на едно турне на афроамерикански джаз пианйист и неговият шофьор. 

Оскарите са политически 

Един утвърден актьор радва публиката с поредната си трансформация. Той е Крисчьн Бейл, а лентата се казва “Vice”. Режисьор е Адам Маккей, познат като режисьор на носителя на Оскар за адаптиран сценарий през 2016 година – “The big short”. Бейл се превъплъщава в Дик Чейни – най-влиятелният вицепрезидент на САЩ. С тази номинация Академията отново не изневерява на традицията да има минимум един политически американски филм, а ние стискаме палци на Бейл за втора статуетка, този път за главна мъжка роля.

Оскарите са чуждестранни

За да „отметнат“ напълно политкоректността тази година, членовете на Академията номинират три филма на чуждестранни режисьори.

“Roma” e поредният амбициозен проект на мексиканеца Алфонсо Куарон, чието име се спряга често на Оскарите през годините заради филмите „Gravity”, “Childrenofmen” и “И твоята майка също“. Историята в “Roma” проследява животите на домакини от средната класа в Мексико сити. Филмът е продукция на Netflix, което показва, че платформата бива приемана все по-насериозно и от големите филмови фестивали.

 “Coldwar” е комбинация от историческа драма и любовна история от режисьора Павел Павликовски. Номинацията на филма в категория най-добър филм е поредната крачка нагоре за полския режисьор, след като той взе Оскар за чуждестранен филм за прекрасната лента „Ida“ през 2015.

“The Favourite” е заглавие, което феновете на режисьора от гръцки произход Йоргос Лантимос очакват с нетърпение. Номинацията е нестандартен избор, предвид странните филми, с които Лантимос стана известен (“Dogtooth”, “The Lobster” и “ The killing of a sacred deer”), а мненията на критици и фенове за номинацията на режисьора са противоречиви.

“The Favourite” разказва историята на фаворитките на британската кралица Анна, а действието се развива през 18 век.

И тази година номинираните филми са харесвани и критикувани, гледани с кеф и оплювани с още по-голямо удоволствие от зрители и критици. Факт е, че има за всекиго по нещо, а ние очакваме 24.02.2019 с нетърпение. 

Виж кои са победителите от тазгодишните награди на Go guide.

Виж какво харесваме в Хородовски.

Посети ни в инстаграм и виж какво можеш да спечелиш.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *