Какво научих за живота от Breaking Bad

12 безценни урока за живота от култовия сериал

0 коментара Сподели:

Breaking Bad продължава да е сред най-обичаните и най-цитираните сериали, а нивото на житейска мъдрост в него е просто несравнимо. До голяма степен за това помагат и нагледните примери на Уолтър Уайт – учител по химия, прераснал в наркобарон, който ни показва повече от ясно какво трябва и какво е по-добре да не правим със съдбата си. Следващите редове съдържат много спойлери, и то в киноманско, а не в автотунинг значението на думата, така че, ако не сте гледали сериала, четете на собствен риск.

НИЩО В ЖИВОТА НЕ Е ФАТАЛНО – ДАЖЕ ФАТАЛНИТЕ БОЛЕСТИ
Повечето хора при новината, че са болни от рак, биха се сринали психически, отчаяли, даже самоубили. Какво обаче прави Уолтър Уайт? Бори се за живота си и успява да го удължи с цели две години, при това какви. Въпреки че сериалът е 5 сезона и 62 епизода, действието се развива между 50-ия и 52-рия му рожден ден. Ако не се беше полакомил, може би щеше да духне още няколко пъти свещички, но за това повече надолу.

ВСЯКО ТВОЕ ДЕЙСТВИЕ ИМА ПОСЛЕДИЦИ
Може да не те арестуват за престъпленията ти, вселената има начин да разчисти сама сметките си с теб. Някои народи му викат карма, други каръщина, но всеки път, когато пиле ти се изака на главата, има глобална причина за това, макар ти често да не я виждаш. Затова и в Breaking Bad, когато Уолтър Уайт, Джеси или някой от останалите пионки в наркомрежата правеха своя ход, той получаваше ответна реакция и, общо взето, всеки от тях накрая си получи заслуженото. Уолтър избра от Мистър Гарисън да се превърне в Скарфейс и накрая умря точно като него.

С НАРКОТИЦИТЕ ШЕГА НЕ БИВА
Без значение дали използваш, или произвеждаш, или продаваш, или само караш камиона, в който се пренасят контейнерите, ако се забъркаш с наркотиците, общо взето, е за цял живот, така че не е лошо да се замислиш, преди да се хвърлиш в дълбокото. Справка: Джеси Пинкмън – дори с половин милион в куфар до леглото, все така с изпържен мозък и хол, пълен с клошари.

ВЗЕМИ ЖИВОТА СИ В РЪЦЕ
С други думи, когато усетиш нуждата от промяна, не се страхувай да действаш – дори това да значи да промениш работата си, живота си и даже самия себе си. В този живот можеш да разчиташ само на себе си, и то не всеки ден, така че е нереалистично някой друг да се бори за целите ти вместо теб – сам трябва да го правиш.

И както Уолтър Уайт ни е научил – когато някой ти предложи два варианта, не избирай нито един от тях, защото това са само опциите, които той ти дава, а не всички, които имаш на света.


АКО НЕ СЕ РАЗБИРАШ С ШЕФА, СТАНИ ШЕФът
В този случай не значи да се отнесеш към шефа си, както Уолтър направи с Гъс, а именно да му отнесеш половината лице с експлозия. Дори началникът ти да е Гъс със „з”, пак не е приемливо офис поведение. Общо взето, идеята е, че ако човекът над теб във веригата ти създава проблеми, трябва или да го прескочиш, или да го замениш – т.е. сам да си станеш шеф. Естествено после си носиш последствията за поемането на този риск. Ако пък ситуацията не изисква толкова крути мерки – просто не се притеснявай от конфронтации с тези над теб. Резултатът може да е добър или лош, но при всички случаи е по-добре да действаш, отколкото да чакаш. Всеки си има лимит на търпението и когато твоят премине – направи, това, което вътрешният глас ти подсказва.

НИКОГА ПОЛОВИНЧАТИ РЕШЕНИЯ, ВИНАГИ ВЗЕМАЙ ПЪЛНИ МЕРКИ
Когато се изправиш пред някой проблем, имаш две основни опции – или да избягаш от него, или да намериш решение. Обикновено решенията пък биват два типа – временни и радикални, като временни са решения от типа да поговориш с конкуренцията, а крайни, но ефективни – например да прегазиш дилър с понтиака си и да го застреляш после за всеки случай. Макар и по-рисковани и доста по-сложни за изпълнение, крайните мерки винаги гарантирано спасяват ситуацията – веднъж и завинаги.

НИКОГА, НИКОГА НЕ СЕ ЗАДОВОЛЯВАЙ С ПРОДУКТ ПОД НАЙ-ДОБРОТО
Дълбоко в себе си Уолтър Уайт и Стив Джобс си приличат – и двамата са учени, отдадени на идеята да създадат съвършения продукт. В единия случай най-добрият продукт на пазара е iPod, в другия син мет-амфет, но идеята е ясна. Общо взето, за да станеш велик като някой от тях, във всеки един момент, в който вършиш работата си, трябва резултатът да е на 99.1% и една идея след това.

АКО НЕ СИ СЛУШАЛ ДОСТАТЪЧНО В УЧИЛИЩЕ, ОБРАЗОВАЙ СЕ
Макар и напреднал дилър, Джеси беше още в първи клас като химик, но бързо успя да навакса. Понякога в живота ти се налага да се образоваш в движение, така че няма нищо срамно в това да отвориш учебник или статия по темата в Wikipedia и да наваксаш изпуснатото, докато си пил и пушил в гимназията. Ето даже само с гледане на телевизия цял свят научи какъв е правилният начин да се отърве от труп с помощта на киселина – не във ваната, а в пластмасов съд. Естествено MythBusters имат особено мнение по темата, но това е друг въпрос.

МНОГО Е ВАЖНО ДА ПОЗНАВАШ ДОБЪР АДВОКАТ
Неслучайно продължението на Breaking Bad е Better Call Saul – именно Сол е човекът, който най-добре вижда цялата картинка във всяка ситуация, и един от малкото, които оцеляват в края на сериала. Винаги е добре да имаш човек, на който можеш да се обадиш по всяко време с всеки възможен проблем, и той да измисли измъкване от кашата, в която си се забъркал. За съжаление истински добрите в това хора са професионалисти и си знаят цената. Но пък какво значение имат парите, когато ситуацията е на живот и смърт?

СПАЗВАЙ ПРАВИЛАТА НА УОЛТЪР УАЙТ ЗА БИЗНЕСА
А именно:
•    Подбирай добре с кого правиш бизнес.
•    Винаги дръж ситуацията под контрол.
•    Бъди незаменим в това, което вършиш.
•    Създай си репутация.
•    Понякога трябва да свършиш сам най-мръсната работа.

ИСТИНСКИТЕ ГЪЗАРИ КРИЯТ ПАРИТЕ СИ
Най-големият дилър в Албъкърки караше семейно комби, а вторият по успех – зелен уродлив понтиак. Не че не можеха да си позволят по-хубави коли – по това време проблемът и на двамата беше, че парите им не се събират в складовите помещения. Излишната показност привлича погледите, но не от правилния тип. С каквото и да се занимаваш, никога не прави добро впечатление да се напиняш – гъзарията е състояние на духа, не джанти, които можеш да си сложиш на колата.

В ДАЛЕЧЕН ПЛАН – СЕМЕЙСТВОТО Е НАЙ-ВАЖНОТО
Парите са като проблемите – идват и си отиват, но хората, за които ти пука, остават. И ако решенията ти в живота са те отдалечили от тях, един ден се събуждаш сам и тъжен в хижа насред нищото като Уолтър Уайт във финала на сериала и нищо от случилото се дотук няма значение, ако не направиш нещо, за да те уважава синът ти. Така че, вместо да научиш това по трудния начин, почерпи малко тв мъдрост. Вместо да преживяваш отново и отново стари грешки, по-добре се фокусирай в бъдещето и се старай занапред да не ги допускаш. И най-важното – постарай се в твоята история неусетно да не се превърнеш в лошия.

Виж и какво научихме за живота от култовия "Женени с деца".

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *