ПРИНЦЕСАТА НА МОНАКО И НОВИЯТ Х-МЕН ПО КИНАТА

Тази седмица имаме възможност да видим два нови филма - "Принцесата на Монако", идващ топъл от Кан, и дългоочаквания "Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще"

  • 23.05.2014
  • от Стефан Димов

Родните екрани се съживиха значително след премиерата на "Годзила", която направи почти 240 000 лв. приходи за изминалия уикенд, въпреки че не успя да се превърне в любимия ни филм за годината, а в световен мащаб печалбите му са повече от 210 000 долара. Другото премиерно заглавие от миналата седмица, "Омагьосаната къща", успя да събере малко над 60 000 лв. приходи.

ПРИНЦЕСАТА НА МОНАКО

Режисьор: Оливие Даан
Сценарист: Араш Амел
В ролите: Никол Кидман, Тим Рот, Франк Ланджела, Паз Вега,
Очаквания – 5/10
Оценка в imdb: 5.6 (от 515 гласа)
Рейтинг в rottentomatoes: 5% одобрение

Началото на 60-те години на ХХ век е трудно за принцесата на Монако - бившата холивудска звезда Грейс Кели (Никол Кидман). Тя преживява криза не само в брака си с принц Рение III, но и в собствената си идентичност на фона на конфликта между управниците на Франция и Монако.
Със солиден актьорски състав и титулуван френски режисьор, "Принцесата на Монако" бе избран за откриващ филм на тазгодишния фестивал в Кан, но получи крайно негативни отзиви. Лентата трябваше да направи премиерата си още през 2013 година, но между режисьора Даан и могъщия продуцент Харви Уайнстайн (в ролята на разпространител за филма) възникват големи спорове за крайния вариант и както се предполага - Уайнстайн печели спора, а Даан почти се отрича филма си:

"Правилно е да се бориш, но когато се изправиш срещу американски дистрибутор като Уайнстайн, да не изреждам имена, не можеш да стигнеш далеч. Или казваш "Сам се оправяй с тази купчина ла*на", или го приемаш за свой и така изнудването няма да е толкова брутално... или не се съгласяваш и тогава започва сериозното изнудване и това е, което мога да кажа. В момента има две версии на филма: моята и неговата, която намирам за катастрофална."

Впоследствие повечето ревюта на филма гласят подобни коментари:
"Почти извратено-впечатляващо е как режисьорът Даан пропуска всяка една цел и пропилява всяка една възможност."Х-МЕН: ДНИ НА ОТМИНАЛОТО БЪДЕЩЕ

Режисьор: Брайън Сингър
Сценарист: Саймън Кинбърг, Матю Вон, Джейн Голдман
Очаквания - 5/10
Оценка в imdb: 9.1 (от 9405 гласа)
Рейтинг в rottentomatoes: 95% одобрение
Рейтинг в metacritics: 74/100

След 11-годишно отсъствие от дългата комиксова поредица "Х-Мен" режисьорът на първите два филма отново се завръща зад камерата за 7-ия официален филм от франчайза. С огромен бюджет от 225 милиона долара и снимачен период от 5 месеца "Дни на отминалото бъдеще" се явява продължение едновременно на "Последният сблъсък" от 2006 и на "Първа вълна" от 2011 и ще разказва за изпращането на Върколака в миналото, в отчаян опит да промени историята и да предотврати събитията, които ще доведат до пагубен край за хора и мутанти.

Предварителните отзиви за филма са повече от положителни:
"Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще" комбинира най-добрите елементи от сериите, за да създаде една задоволяваща и динамична екскурзия в най-прекрасната част от поредицата".