ЦАРСТВОТО ЗЕМНО

-Когато толкова много са самотни, невероятно егоистично е да си самотен сам (Т. Уилямс, Камино реал)

  • 11.03.2014
  • от Станислава Коцева

Тенеси Уилямс. Безспорно един от най-големите драматурзи в световната история на театъра. Един от хората, които най-добре са овладели лудостта във всичките й форми и я контролират с думите си както си искат. Черпейки опит от собствената си безумна съдба (болна от шизофрения сестра, проблеми с алкохола и опиатите, прикрита хомосексуалност), той се превръща в гений на американската драма. 


„Стъклената менажерия“, „Трамвай желание“, „Котка върху горещ ламаринен покрив“, „Камино реал“ са едни от най-известните заглавия на Уилямс, а сега Народен театър „Иван Вазов“ ни отвежда в „Царството земно“. В една трагедия на характерите. В една лудост. В една любов. В една самота, която срива рамки и прегради. Трима души на ръба. На ръба на живота, на ръба на съзнанието си.


Под режисурата на Елена Панайотова тримата актьори - Иван Юруков, Дарин Ангелов и Нона Йотова, изключително умело скачат от истерията на образите си в разказвачи на собствената им история. Крайна история и хиперболизирани характери, които звучат толкова далеч от нас, а в същото време ги срещаме всеки ден. Увеличително огледало на изборите, пред които сме поставени в живота си. Изборите, който трябва да направим, за да запазим разума си, любовта си, себе си…


„Царството земно“ на Камерна сцена на  Народен театър „Иван Вазов“ на 15 март от 19:00