Минаваме между чисто голи тела – Марина Абрамович пак остави света с отворена уста

Тази седмица арт новините, които светът на културата ни предложи, определено успяха да ни накарат да кажем „ах!“

0 коментара Сподели:

Последните седмици определено дадоха силен старт на новия арт сезон и без да се замислим, откроихме няколко събития, които заслужават внимание.

Дали говорим за вечната провокаторка Марина Абрамович и нейните „голи“ пърформанси, за първия в Европа „женски музей“, за цели 5000 заглавия на едни от най-известните литературни творби, прочетени от изкуствен интелект, които вече са достъпни в аудио формат или за проекция на Народния театър чак в Дъблин – тези ивенти успяха да ни изненадат.

Виж как светът на изкуството и културата може да ни скрие шапките точно в няколко действия. Септември определено го предпочита горещо!

Марина Абрамович – 50 години провокация

От 23 септември до 10 декември в Кралската художествена академия в Лондон се провежда ретроспективната изложба, засягаща творчеството на един от най-провокиращите съвременни артисти Марина Абрамович.

Марина е икона в света на изкуството и пионер на пърформанса, която завладява публиката, като разширява границите на тялото и ума си през последните 50 години.

От 23 септември до 10 декември в Кралската художествена академия ще видим ключови моменти от кариерата на Абрамович чрез скулптура, видео, инсталация и пърформанс. Творби като The Artist is Present ще бъдат пресъздадени чрез архивни кадри, а други ще бъдат представени от следващото поколение артисти, обучени по метода Абрамович. Именно пресъздаването на легендарната ѝ работа „Голата инсталация“, в която през 1977 година Абрамович и тогавашният ѝ творчески и житейски партньор Улай сами се събличат, принуждавайки хората да минат между тях, вече предизвика истински фурор в Лондон.

В момента вместо през врата посетителите на изложбата трябва да се проврат между голи мъж и жена, за да стигнат до експонатите. С този ивент, проследяващ цялостното ѝ творчество дотук, Абрамович получава рядко признание – тя е първата жена със солова ретроспектива в 255-годишната история на Кралската академия. Изложбата ще остане достъпна за публиката в Лондон до 1 януари 2024 г. и обещава да е най-голямото арт събитие тази година.

5000 от най-великите книги, прочетени от AI

Нaй-cтapaтa дигитaлнa библиoтeĸa в cвeтa – Рrојесt Gutеnbеrg, ни изненада със супер новина. 5000 oт нeйнитe зaглaвия вeчe ca дocтъпни ĸaтo ayдиoĸниги, и тo нaпълнo бeзплaтнo. Творбите на Шекспир, Достоевски и Гьоте вече може да слушаш тук и тук, и то прочетени от изкуствен интелект. Рrојесt Gutеnbеrg, МІТ и Місrоѕоft ca oбeдинили ycилиятa cи и АІ e „пpoчeл“ 5000 ĸниги, ĸoитo вeчe ca ocвoбoдeни oт пpaвa. Глacът зaд ĸaдъp e мъжĸи, c aмepиĸaнcĸи aĸцeнт.

Toй e cъздaдeн c АІ инcтpyмeнт, ĸoйтo пo дyмитe нa нayчния eĸип зaд ayдиoĸнигитe пoзвoлявa нacтpoйвaнe нa cĸopocттa и cтилa нa чeтeнe,

дoбaвянe нa eмoциoнaлни aĸцeнти и дaжe имитиpaнe нa ĸoнĸpeтeн чoвeшĸи глac нa бaзaта на ĸpaтъĸ зaпиc. Това обаче означава, че досегашният процес, който изискваше звукозаписно студио, професионални актьори, монтажисти и т.н. ще промени изцяло параметрите си, което може да застраши работни места, както и таланта на актьори, усъвършенствали се в това изкуство с години.

Първият музей за женско изкуство в Европа

Очакваме през пролетта на 2024 г. музеят за класическо изкуство в Мужен, Южна Франция, да се превърне в първия в Европа музей за женско изкуство. Новото име на институцията ще бъде „Художничките от музея в Мужен“, а

в реконструираната сграда ще се наслаждаваме на модернизъм и съвременно изкуство с произведения, създадени изцяло от жени.

Сред творбите ще видим работи на Нанси Грейвс, Джоан Мичъл, Сесили Браун и др. Новината съвпадна със събитието „Жените в изкуството“, което ще се открие в Лондон с арт панаир от 11 до 16 октомври.

Народният театър и Националната галерия на Ирландия

Съвсем скоро Народният театър ще преобрази фасадата на Националната галерия на Ирландия, като негов кадър ще бъде прожектиран върху сградата. Това ще се случи заради инициативата на Националната галерия на Ирландия в сътрудничество с посолството на Франция в Ирландия

в рамките на проекта Painting Mirror – едно от водещите събития от богатата програма в Нощта на културата през тази година,

която се провежда за 18-и поред път. По време на събитията върху историческата фасада на Merrion Square, сред множеството селектирани снимки жителите и гостите на Дъблин ще могат да видят и красотата на Народния театър „Иван Вазов“, заснета от фотографа Тодор Геров. Тодор взема участие с две свои снимки, едната от които е Народният театър, а другата е на западния кей на Брайтън, Англия.

За още от същото – виж Марина и Улай: едно изкуство в две тела

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *